אמונה

להוכיח אדם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מזה שנה וחצי אני מתחזקת בשמירת מצוות קלה כבחמורה, והדבר יוצר ויכוחים אצלנו בבית. משפחתי מגדירה עצמה כדתית, אך מלבד שבת וכשרות הם אינם עושים דבר, אפילו לא מברכים לפני אוכל. ידוע לי שחובה להוכיח אדם ולא לשאת עליו חטא, ולכן אני מנסה לשדל אותם לברך, לומר ´אשר יצר´ וכו". אני מרגישה שפעמים רבות זה מעיק עליהם... הבחנתי שזה די תלוי במצב הרוח שלהם ואם יש להם זמן פנוי או לא. כך שלעיתים הם מוכנים לעשות ולפעמים אומרים לי להפסיק. האם מותר לי להוכיח אותם גם אם הם לא עושים מתוך רצון להתקרב לה" אלא כדי ´לרצות´ אותי? מה גם ידוע לי שאם האדם לא מקבל את התוכחה, אין להוכיחו. איך אדע מתי יקבלו אותה אם הדבר תלוי במצב רוחם או באם נותר להם זמן פנוי? יש לציין שאין זה משנה אם אני מוכיחה בתקיפות או בנועם, זה לא עניין של צורת ההוכחה, כי כבר ניסיתי בכל הצורות. בתודה מראש, תבורכו מפי עליון!

תשובה

שלום וברכה

אמרו חז"ל כשם שמצווה לומר דבר הנשמע כך מצווה לשא לומר דבר שאינו נשמע, ועל כן בזמן שאת רואה שמצב רוחם לא יאפשר לקבל תוכחה ומוסר אל תוכיחי אותם וכשם שאת מקבלת שכר על התוכחה כך תקבלי שכר רב על השתיקה.

במקרה של ספק יש לנסות לשדלם לברך.

גם כאשר הם אינם עושים זאת לשם שמיים יש להוכיחם וגדולה כוח המצוה המקדשת את האדם וסוף ההתעוררות לבוא.

עלי והצליחי - בנימין שמואלי