חברה והשקפה

שאלה בנוגע להשפעות על פרשנות בסיפור בלעם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, בסיפור בלעם מוצאים שיטות מנוגדות של פרשנים שונים (למשל, רש´י ורמב´ן) לגבי כוונותיו של בלעם בנבואותיו. רש´י טוען שכל כוונתו של בלעם הייתה רק לקלל את ישראל, וה" כפה עליו לברך אותם. לעומת זאת, הרמב´ן סובר שבלעם ניבא לאורך כל הדרך ´לכבודם של ישראל´. שאלתי היא - האם יש קשר בין אופי החיים של פרשנים אלו (רש´י ורמב´ן ואחרים שלא הזכרתי) שהביא אותם לפרש את פרשת בלעם דווקא באופן זה ולא אחר? אולי היו אי אלו ארועים מיוחדים שעברו עליהם שהשפיעו על פרשנותם ספציפית בסיפור בלעם? אשמח אם אפשר יהיה לצרף מראי מקומות לתשובה שתינתן. תודה וכל טוב, אפרת

תשובה

שלום וברכה

זו לא דרך התורה להתעסק ולקשר בין אופי החיים הפרטיים של חז"ל לבין אמרותיהם, אנו מקובלים מהאר"י הקדוש שרש"י והרמב"ן פירשו את התורה ברוח הקודש שעליהם, ושבעים פנים יש לתורה כמאמר חז"ל במסכת עירובין.

העיסוק בצורה הזאת פוגעת בקדושת התורה ופרשניה, וצר לנו לראות את ההיסטוריה המרה שכל אלו שעסקו בתורה בצורה הזאת, אף אם הם עצמם היו בצורה כזאת או אחרת יראי שמיים, הרי שבניהם ונכדיהם כבר פנו עורף לדת ישראל, ומשם עד התבוללות הדרך קצרה מאוד.

גם אם זוהי צורת הגשת עבודה על מקצוע תנ"ך צריך להתרחק מאוד מהדרך הזו.

בהצלחה - מנשה ישראל