גניבה-והחזרה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

1 אם לפני כמה שנים גנבתי 2 כריות מה עליי לעשות בכדי לא להיחשב כגזלה 2 נסעתי ברכבת ולא שילמתי כרטיס נסיעה מתל אביב ליבנה זה היה לפני כמה שנים גם אני כותבת את כל הדברים שלקחתי מפני שעכשיו אלו ימי תשובה 3בגיל קטן לקחתי טבעת שהייתה על לוח מודעות בישוב שלי ...באבדות 4 בישוב שלי גנבתי מברשת סומק ועוד דברים שאני לא זוכרת וידוע לי שאדם שלקח דבר שלא שלו חוזר בזה העולם להחזיר אותם ורצוי לציין שהדברים האלו קרו מלפני הרבה שנים האם יש טעם להחזיר כסף,צדקה בעדם למרות שעברו כמה וכמה ימי כיפור מאז? מאת חברה של מרב תודה מראש לרב שלום, למעלה כתבה חברתי ועכשיו אני רוצה לשתף אותך. קודם רציתי לשאול: האם זה נחוץ לפרט על כל דבר שגנבתי או שצריך לחשב במדוייק\פחות או יותר את הסכום הכספי של הגניבה ולהחזירה בצדקה. האם זה אפשרי? מה ההלכה אומרת? נשמח אם תעזור לנו .. בתודה מרב.

תשובה

שלום וברכה

1. אם את זוכרת ממי גנבת עלייך לשלם את השווי של הכריות כשעת הגזילה.

אם הכריות קיימות עדין אפשר להחזיר את הכריות עצמם, אף אם הם כבר ישנות ובלויות.

לרכבת אפשר לקנות כרטיס נסיעה ולא להשתמש בכרטיס.

את הטבעת מעיקר הדין את פטורה מארח והיית קטנה אולם לצאת ידי שמים, יש לשער כמה היתה שווה ולתת לצדקה לזכות הנגזל או לתת זאת לצרכי רבים.

כנ"ל כל גניבה אחרת שאינך יודעת ממי גזלת.

אם אינך יודעת כמה גזלת אפשר להתנות שכל הצדקות שלך בעתיד יהיו לזכות הנגזלים שגזלת מהם וכך יכופר כל עניין הגזל.

כפי שכתבתי לחבירתך כך הדין גם לך כל גזל שאת יודעת ממי גזלת עלייך להשיב לנגזל/ת. וכל מה שלא ידוע ממי גזלת יש לתת את הכסף לצורכי רבים לבית הנכסת וכדו´ לזכות הנגזל.

כתב בספר חסידים שבכל הדברים שבין אדם לחבירו, שאינם מתכפרים אלא בריצוי חבירו, מי שעושה את כול אשר ביכלתו לרצות את חבירו. ה´ ישלים בעדו, וכל הדברים הלא ידועים לו, ייתן ה´ בלב הנעלב או הנגזל שיוותר לגזלן בלב שלם. וכן מבואר בספר סידור של שבת בהרחבה.

בברכה  -בנימין שמואלי