שאל את הרב - כללי

היכן נמצאים הפישון והגיחון?

  • ו' ניסן התשע"ו

שאלה

שלום לצוות הרבנים. ברצוני לשאול מספר שאלות על נושא אחד. איפה יכול להיות המיקום הגיאוגרפי של הפישון והגיחון? איפה יכול להיות מיקומה הגיאוגרפי של ארץ החווילה? איפה נמצאת ארץ כוש? אם נאמר שהיא ליד מצריים,(מהמדרש שמצריים וכוש התווכחו על הגבול,ובאו הצפרדעים במכה ווהראו איפה הגבול ע''י כך שלא הגיעו לכוש.)אז איפה הודו שמוזכרת במגילה. אשמח לתשובות מהר. תודה.

תשובה

שלום וברכה,

רוב המקומות הגאוגרפיים במקרא איבדו את שמם המקורי בעקבות הגלות, והכחדתם הטבעית של עמי כנען והאימפריות העתיקות. כך שקשה להתחקות אחרי רבים מהמקומות המקוריים שמוזכרים במקרא, וישנן השערות שמנסות כיום לזהותם.

המיקום הגיאוגרפי של גן-עדן אינו ידוע לנו, מהסיבה ששניים מהנהרות שמוזכרים במקרא אינם ידועים לנו כיום (גיחון ופישון). אולם נראה ברור שגן-עדן לפני המבול היה מצוי באסיה. ארץ החוילה היא ככל הנראה ארץ באפריקה, ויש המזהים אותה ליד אתיופיה.

"הודו" עשויה בהחלט להיות הודו שאנו מכירים היום, שנמצאת בדרום אסיה, כי מיקומה וגודלה לא נשתנו באלפי השנים האחרונות.

עם זאת מהגמרא נראה שהיתה מחלוקת בזיהוי של מדינה זו (מסכת מגילה, דף יא, עמוד א).
רב אמר שהודו נמצאת בצד השני של העולם, ושמואל אמר שהודו וכוש (אפריקה) נמצאות זו לצד זו.

בברכה,
דניאל בלס