תפילה וברכות

כמה זמן אחרי הלידה אפשר לברך הגומל?

  • כ"א אדר ב' התשע"ו

שאלה

אני בערך חודשיים אחרי לידה, כמה זמן מותר לי לעשות הגומל? תודה

תשובה

שלום רב,

את יכולה עדיין לברך הגומל, כי אמנם לכתחילה היית צריכה לברך כחלוף שבוע מהלידה עד עשרה ימים, אולם בדיעבד ניתן לברך גם לאחר מכן - ללא הגבלת זמן.

מקורות: יעויין כף החיים (סימן ריט סק"ז) שכתב, שיולדת אינה מברכת הגומל עד לאחר שבעה, כי אז נתרפאת לגמרי. וכ"כ בחזון עובדיה ברכות (עמוד שמח).

ומכל מקום כתב השלחן ערוך (סימן ריט סעיף ו) שאף על פי שנכון לכתחילה לברך הגומל בתוך שלושה ימים משעת החיוב, אולם אם לא עשה כן יכול לברך כל זמן שירצה.

ואמנם בספר חזון עובדיה שם (עמוד שנח) הביא משו"ת שבט הקהתי חלק א' (סימן ק) שעל כל פנים אם עברה שנה אין לברך הגומל בשם ומלכות. ונראה שמסכים לדבריו בזה. אולם יעויין בשו"ת בצל החכמה חלק ה' (סימן פח אות ב) שנקט לדבר פשוט שאפשר לברך אחרי עשר שנים, ושלעולם לא פוקע חיוב זה. וכן ע"ע בספר הלכה ברורה (סימן ריט בבירור הלכה אות כה) שכתב, שמסתימת דברי הפוסקים שלא חילקו בזה משמע דסבירא להו שאפילו לאחר כמה שנים מברך הגומל בשם ומלכות.

בברכה,

הלל מאירס