תורה ומדע

מחלת אסכרה

  • כ' אדר ב' התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב אולי תוכל לענות לי על שאלה שקצת מטרידה אותי אני למדתי במסכת ברכות על אסכרה שמתחילה במעיים ולאחר מכן היה לי שיעור בבית ספר והנושא על זה עלה בעקבות איזה סיפור והמורה אמר לנו שזה מחלת שלא מתחילה במעיים אולי תוכל לענת לי

תשובה

שלום וברכה,

אסכרה, הנקראת בימינו דיפתריה, היא מחלה התוקפת את הגרון ודרכי הנשימה.

הגמרא אינה עוסקת בהסבר למחלה החיצונית שידועה לרופאים, אלא בשורש הרוחני שהביא למחלה זו. כפי שתוכל לראות מנוסח הגמרא (שבת דף לג, עמוד ב):
"כשנכנסו רבותינו לכרם ביבנה, היה שם רבי יהודה ורבי אלעזר ברבי יוסי ורבי שמעון. נשאלה שאלה זו בפניהם: 'מכה זו מפני מה מתחלת בבני מעיים וגומרת בפה?' נענה רבי יהודה ברבי אלעאי ראש המדברים בכל מקום ואמר: 'אף על פי שכליות יועצות, ולב מבין, ולשון מחתך - פה גומר'. נענה רבי אלעזר ברבי יוסי ואמר: מפני שאוכלין בה דברים טמאין. דברים טמאים סלקא דעתך? אלא: שאוכלין בה דברים שאינן מתוקנים. נענה רבי שמעון ואמר: בעון ביטול תורה."

כלומר, מחלה זו קשורה לפה, ומתייחסת ללשון הרע ועבירות נוספות. וזה מה שביקשו חז"ל ללמד.

לגבי ההבנה החיצונית של המחלה בימיהם, אפשר שהסימן הראשון להתפרצות המחלה היה בעצירות, ורק מאוחר יותר פרצה דלקת הגרון.

בברכה,
דניאל בלס