לימוד תורה בשעות הלילה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! אני בחור בשנות העשרים אשר עובד בתחום האבטחה בעיקר בלילות.ברצוני לדעת איזה סוג של לימוד תורה(גמרא,שניים מקרא אחד תרגום,תהילים,קריאת ספרי מוסר,חוק לישראל,הלכה,משניות)רצוי ללמוד בלילה ואיזה לא רצוי. כמו כן אם יש איזה שעות מיוחדות אני אשמח לדעת,תודה!

תשובה

שלום וברכה

בעיקרון, בלילה לומדים תורה שבעל פה, ועיקר תורה שבכתב לומדים בשעות היום. וכמפורש בדברי חז"ל לגבי משה רבינו (פרקי רבי אליעזר פרק מו):

"רבי יהושע בן קרחה אומר, ארבעים יום עשה משה בהר, קורא בדת מקרא ביום, ושונה בדת משנה בלילה".

ובמדרש (תנחומא כי תשא לו): "ויהי שם עם ה´ ארבעים יום וארבעים לילה מנין היה יודע משה אימתי יום ואימתי לילה? כשהיה הקב"ה מלמדו תורה שבכתב היה יודע שהוא יום, וכשלמדו תורה שבעל פה היה יודע שהוא לילה!.

ולכן כדאי להניח שניים מקרא ואחד תרגום, תהילים, וחוק לישראל [החלקים של תנ"ך] לשעות היום.

הפליגו המקובלים במעלת אלו המחברים את שעות היום והלילה בלימוד התורה, דהינו ששעת המעבר בין יום ללילה, ושעת המעבר בין לילה ליום תהיה מקודשת לתלמוד תורה.

בהצלחה - מנשה ישראל