האם מותר לי לחטוא ולמנוע מאחרים לחטוא במקומי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום האם מותר לי לחטוא ולמנוע מאחרים לחטוא במקומי? האם אני צריכה לדאוג לעצמי לפני הזולת או להם קודם?

תשובה

שלום וברכה

 בדרך כלל - אסור לאדם לעבור על איסור מן האיסורים בין אם האיסור הוא מן התורה ובין אם האיסור מדרבנן, אף על פי שאם יעבור יציל על ידי כך את חבירו מלעבור על איסור חמור.

הכלל הזה מפורסם כך: "אין אומרים לאדם חטא כדי שיזכה חברך" וטעם הדבר כתב בספר חתם סופר וכן בספר מכתם לדוד - שכמו שמצינו בחיי הגוף שאין לאדם להעדיף את חיי חבירו על פני חייו העצמיים, כן גם בחיי הנפש אין לאדם להחטיא את עצמו בכדי להציל חבירו מן החטא.

ישנן הרבה פרטים ודברים היוצאים מן הכלל, אך יש לדון בכל מקרה לגופו, כפי מה שההלכה מפרטת, ואם תשלח לי בדיוק את הספק שלך אוכל בס"ד לענות לך בדרך פרט.

בהצלחה - מנשה ישראל