שאל את הרב - כללי

דיני השבת אבדה

  • י"ט אדר א' התשע"ו

שאלה

ישנו פסוק בתורה האומר : "וְכֵן תַּעֲשֶׂה לַחֲמֹרוֹ, וְכֵן תַּעֲשֶׂה לְשִׂמְלָתוֹ, וְכֵן תַּעֲשֶׂה לְכָל-אֲבֵדַת אָחִיךָ אֲשֶׁר-תֹּאבַד מִמֶּנּוּ, וּמְצָאתָהּ: לֹא תוּכַל, לְהִתְעַלֵּם" , כלומר אם מצאתי אבדה אסור לי להתעלם ממנה. שאלתי היא – אם נסעתי באוטובוס וראיתי דרך החלון של האוטובוס בצד השני של הרחוב/הכביש כדור כדורסל יוקרתי , ברשות הרבים בצבע כתום , האם מותר לי להמשיך בדרכי ובמלאכתי ולסמוך על כך שאדם אחר שייראה את האבדה יעשה עליה השבת אבדה או שאני צריך לרדת מהאוטובוס בתחנה הקרובה ולעשות השבת אבדה ?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

אין חיוב השבת אבדה אלא בחפץ שיש בו סימן ולא נתייאשו ממנו הבעלים; אבל בדבר שאין בו סימן וכבר נתייאשו ממנו הבעלים, החפץ נחשב הפקר ושוב אין חיוב החזרה.

הרבה חפצים כיום עשויים באופן שהם זהים אחד לשני עד שאין בהם סימן מיוחד. דוגמא שהבאת - כדור סל יוקרתי - הרי היא עשויה כמו שאר כדורי סל יוקרתיים [כאלו שהם כתום]; ולכן אם אין בו סימן מיוחד, (כגון שרשם עליו בעליו את שמו בעט), אז יתכן ואין חיוב החזרה.

לכן כשאתה בשעת נסיעה ורחוק מלראות את הכדור, מספק אין עליך חיוב ללכת ולבדוק אם יש לכדור סימן המחייב החזרה.

בברכה

 רב נחום