נשים

האם על כלה ביום החופה יכולה לעשות בשער תסרוקת שהשיער הוא ארוך ופזור או שזה חוסר צניעות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום רב האם על כלה ביום החופה יכולה לעשות בשער תסרוקת שהשיער הוא ארוך ופזור או שזה חוסר צניעות אשמח לתשובה בתודה...

תשובה

שלום וברכה

אפשר ללכת ביום החופה בשיער ארוך ופזור, ולא עוד אלא שזה מנהג יהודי קדמון, ללכת דוקא בצורה כזאת. וככתוב במשנה כתובות (טו ב) שפשט המנהג שבנות ישראל הבתולות היו יוצאות לחופה בהינומא בראש פרוע, וכל כך גבר המנהג עד שהיה לסימן מובהק שאין לפקפק אחריו, וכל אשה שתביא ראיה שיצאה לחופתה כשהיא בהינומא וראשה פרוע ברור הדבר שבתולה היתה בנישואיה [וכתובתה מאתיים].

המנהג שהיה נהוג בזמן הגמ` להוציא בתולות בהינומא ובראש פרוע נשתמר אף במנהגי אשכנז העתיקים, וכמבואר בספרי המנהגים המבוארים לפנינו, אלא שלשם כך יש להקדים הקדמה קצרה לבאר הענין בכללות. בזמן הראשונים היה מנהג בנות ישראל הצנועות לילך בשערות קלועות, ודעת המגן אברהם (או"ח סי` עה סק"ג) שיש בזה חיוב מדינא, ואסור לבנות ישראל הפנויות לצאת כששערותיהן פרועות בלתי מקולעות, אולם הכלות הבתולות ביום שלפני יום חופתן היו פורעות שערות ראשן וסותרין קליעת השערות, וכמבואר במהרי"ל (מנהגים הלכות נישואין אות יא): "מה שהכלות הבתולות פרועות ראשן וסותרין קליעת שערן מפני שצריכין טבילה וחפיפת הראש, ...

והמנהג שגם שאר הבתולות פורעות ראשן וסותרות קליעתן כדי לחפות עליה לצניעות שאין לגלות שמיוחדת היא לטבילה". ובספר מנהגים דק"ק וורמישא להגאון רבי יוזפא שמש זצ"ל (ח"ב עמוד יג) מספר שהיו הנשים מוליכות אותה כשראשה פרועה ביום זה בעסק גדול לבית הטבילה, ומבואר במהרי"ל (שם אות ב) ובספר מנהגים דק"ק וורמישא (שם עמוד כט) שהמנהג הוא שביום החופה השכם בבוקר עדיין היו שערותיה פרועות ובלתי קלועות מאתמול וכך הוליכוה לחופת מיין עד פתח בית הכנסת כשהיא מכוסה בהינומא ושערותיה פרועות, וישבה שם עם החתן זמן קצר לשם חופת מיי"ן, ורק אחר כך במשך היום עשו החופה והברכות. וראה מה שנתבאר כל ענין פריעת וקליעת השערות במשנתו של הגה"ק רבי נחמן מברסלב ע"פ הקבלה, וכפי שסידר הדברים תלמידו הגה"ק רבי נתן מברעסלב זצ"ל בספרו ליקוטי הלכות (הלכות קדושין הלכה א) וז"ל:

"...מתחלה הולכות פרועות ראש וביותר קודם הכיסוי שמכסין ראשה פורעין שערותיה, וכמרמז בדברי רבותינו זכרונם לברכה יוצאת בהינומא וראשה פרוע, כי מתחלה יש להם יניקה וצריך לתן להם יניקתם, ועל כן בתחלת החזרת הכבוד, היינו בהתחלת הנישואין קולעין שערותיה כדי שינקו כל המותרות בבחינת שערות קלועים, ועל כן פורעין השערות כדי שינקו ויגמרו להוציא כל המותרות, ...ואחר כך צריכה לילך תמיד בכיסוי הראש, כי אחר כך אסור לתן להם יניקה חס ושלום".

בהצלחה - מנשה ישראל