שאל את הרב - כללי

לשון הרע<>

  • א' אדר א' התשע"ו

שאלה

מישהו לידי אמר על ספר של רב מסויים שמדבר על זוגיות שהספר הזה מלא שטויות.אמרתי לו שזה לשון הרע ואם הוא לא מתחבר לספר יש צורה להתבטאות.האם זה באמת לשון הרע?והאם זה גם לשון הרע על כל הרבנים שנתנו הסכמות על הספר?האם יש ראיה שאוכל להוכיח לו שזה לשון הרע להגיד את זה?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

הנראה לעניות דעתי, שאין בנידון ענין של לשון הרע.

והטעם, לפי שלא אמר על אדם מסויים: "הוא כותב שקרים" או "הוא כותב שטויות".

כי כאשר הוא מדבר על מה הנושא וןהענין שנכתב בתוך הספר ואומר: "מה שנכתב שם מלא שטויות", אין הוא אומר אלא חוות דעתו לגבי הרעיונות שנכתבו שם.

ומותר לאדם להביע חוות דעתו על איזה נושא , ואין זה בגדר לשון הרע.

ואם הדברים הכתובים נובעים ממקורות בתורה, הרי אין האומר כך מראה אלא על חוסר הערכתו והבנתו לדברים האמיתיים; אבל אין בזה חריצת משפט על הרבנים שכתבו הסכמות לספר. וכמו שלא היינו אומרים שמי שסומך על דעה שונה, שהוא מוציא "לשון הרע" בזה נגד הפוסקים כדעה המקובלת.

בברכה,

רב נחום