זוגיות

האם לגבר מותר לבגוד באשתו לפי התורה? למה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם זה נכון כי לפי התורה והדין גבר שבגד באישתו עם רווקה אין איסור ואין עונש לצד המעשה מהתורה והדין כי הוא גבר ולכן רבנים ברבנות לא עושים עניין מגבר בוגד

תשובה

שלום וברכה

התורה מקפידה מאוד מאוד על בעל הבוגד באשתו, וכפי שמשתמע מפסוקי הנביא מלאכי פרק ב פסוק יג) "וְזֹאת שֵׁנִית תַּעֲשׂוּ, כַּסּוֹת דִּמְעָה אֶת מִזְבַּח ה` בְּכִי וַאֲנָקָה, מֵאֵין עוֹד פְּנוֹת אֶל הַמִּנְחָה, וְלָקַחַת רָצוֹן מִיֶּדְכֶם: וַאֲמַרְתֶּם עַל מָה, עַל כִּי ה` הֵעִיד בֵּינְךָ וּבֵין אֵשֶׁת נְעוּרֶיךָ, אֲשֶׁר אַתָּה בָּגַדְתָּה בָּהּ, וְהִיא חֲבֶרְתְּךָ וְאֵשֶׁת בְּרִיתֶךָ: וְלֹא אֶחָד עָשָׂה [רש"י: הקב"ה, לאדם וחוה תחילה], וּשְׁאָר רוּחַ לוֹ [הרוחות והנפשות לי היו, מאדם הראשון יצאו כולם], וּמָה הָאֶחָד [שבזוג] מְבַקֵּשׁ [למצוא עלילות לאשתו שהיא בת זוגו, שהיא זֶרַע אֱלוֹהִים [מה הוא תועבה שמבזה אותה], וְנִשְׁמַרְתֶּם בְּרוּחֲכֶם וּבְאֵשֶׁת נְעוּרֶיךָ אַל יִבְגּוֹד:

כמובן שאין כאן שום גילוי בדל של הבנה לבגידת גברים בנשותיהם, אני לא זוכר מילים עוצמתיות כאלה בנוגע לבגידת נשים בבעליהן, אף ששם החמירה התורה יותר בעונש, התורה גילתה במילים ברורות את חוסר המוסריות הנוראה בבגידת בעלים בנשותיהם.

לא רמת העונש קובעת את החומרה שבדבר, הרמב,ן מבאר שבעצם מצוות עשה שבתורה עומדות ברמה יותר גבוהה ממצוות הלא תעשה, ועם כל זה העונש על מצוות לא תעשה חמורה יותר מהעונש על ביטול מצוות עשה, והוא מסביר שעצם החוסר לנשמה בביטול מצוות העשה היא כבר העונש הכי גדול ששייך, כך שלעיתים החטא שהתורה לא מענישה חמורה יותר, והעונש הוא בעצם המעשה הנוראי.

בהצלחה - מנשה ישראל