חברה והשקפה

יהרג ובל יעבור

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבור הרב ערב טוב ושבת שלום. הייתי שמח לדעת מהם מצוות יהרג ובל יעבור. ידוע לי על 1. שפיכות דמים (אל תהרוג גם אם חייך תלויים בכך)?(גם כלפי ערבי?(או גוי אחר)? 2. עבודה זרה. מהם שאר המצוות? האם גילוי עריות, הסתרת הדת (לא להגיד את הזהות היהודית במקרה של סכנת חיים וכו, נחשבת למצווה יהרג ובל יעבור?) תודה,

תשובה

שלום וברכה

על עבודה זרה, שפיכות דמים, גילוי עריות [דהיינו כל איסורי העריות, כולל אשת איש], יש לההירג ולא לעבור.

לגבי הסתרת הדת - יש בזה מחלוקת הראשונים, ובשנות הגזירות היו רבים שהורו בזה להקל.

בשעת השמד, כשהגוי רוצה להעביר את היהודי על דתו, יש למסור את הנפש גם על מצוות אחרות.

בהצלחה, לחיים טובים ולא למוות, - מנשה ישראל