אמונה

מקור סמכותם של חכמי ישראל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכם אנשים נפלאים הנני חילוני מסורתי שמתחזק. לאחרונה אני צופה בהמון הרצאות באינטרנט (אני פשוט לא יכול להפסיק, זה ממכר לשמוע אנשים שאינם צבועים בדור שלנו, במיוחד הרב זמיר שבוחן עובדות ומציג את הדברים בצורה כל כך אמיתית וברורה. האתר (ההרצאות) שלכם מאוד מחזק אותי, אך ראיתי קטע מסויים שגרם לי לחוסר שקט... החוסר שקט שלי נובע מכך שאני לא מבין איך אפשר לתת לרב גדול ככל שיהיה, סמכות כה גדולה שתאפשר לו לתת ציוויים ולהוציא להורג מי שלא הולך בדרך אשר ציווה, בעוד שהוא בן אדם, הקב"ה לא אמר לי על בן אדם ספציפי (דגש חזק על הספציפי) בדור שלנו שהוא שליח אמת ודבריו הם דברי אלוקים חיים. מאיפה לנו שהרב איננו מתיימר להיות שליח השם, אולי זה רק שיגעון גדלות של אדם חכם שרוצה להרגיש קצת מלך. אפילו עם הרבה רבנים סומכים על הרב הזה, עדיין יש אפשרות לפירצה. גם אני בתור בן אדם שמשתדל להיות צנוע, נופל מפעם לפעם בשיגעון גדלות (אגו) וחושב שאני חכם מאחרים, ומה גם שהרבה פעמים חברים גיבו אותי והעריכו את הדברים שאמרתי גם כשאני טועה מסיבות רבות כגון אהבה עיוורת, אמונה עיוורת, שותפות לשקר... איך ומי נותן לרב מסויים את הסמכות לצוות דברים ? כל עוד הקב"ה לא הצביע על אותו אדם ישירות לעיני כל העולם, או לפחות לעיני, איך אני יכול להשמע לאדם הזה? זה די מקומם אותי לחשוב שאדם מסויים קיבל רשות להיות כמי שבוחן לבבות (ממתי בני אדם יכולים לבחון לבבות ?)...לצוות ולקחת חיים, כי אני לא זוכר שהקב"ה הצביע על מישהו ספציפית בדור שלנו. אני לא ראיתי בעיניי וגם לא שמעתי מהקב"ה שאני צריך להשמע לדברי רב ספציפי.(שוב דגש חזק על הספציפי). ובכלל איך אדם יכול לקחת חיים של מישהו אחר?! במובן מסויין האין זה דומה לסיפור של מוחמד שהמליך את עצמו כשאף אחד לא ראה שהקב"ה אמר שעל כולם להשמע למוחמד? ומי שלא ילך בדרכו ימות? המחשבה על הדברים שהעלולים להגרם בידי שיגעון גדלות של מישהו מחרידה אותי, איזה כח מפחיד יכול להיות לשקרים... כל עוד הקב"ה לא יתגלה, אני חושב שעלי לשמוע רק לתורה ולרבנים שהולכים רק בדרך התורה כפי שקיבלנו אותה. ככל שאני שומע על בני אדם שמתיימרים להיות דברי אלוקים חיים, זה גורם לי להרים גבה וזה מחליש את האמונה שלי, כי זה בעצם מספק ליצר הרע שלי תירוץ טוב להתפס בו...יצר הרע שלי מודה לכל רב שהחליט על דעת עצמו או על דעת בני אדם אחרים לתת ציוויים. ואם מדובר על אפשרות למיתה רק כשבית המקדש יבנה, אז לפי מהיטב הבנתי הקב"ה יתגלה כשזה יקרה. ומכאן, ברגע שקב"ה יתגלה, לא יהיה צורך בשליחים, לא כך? +++ אשמח מאוד לקבל תשובה/הסבר מפורטת בנושא מהרב זמיר כהן, אני מאוד מעריך אותו ואת חוכמתו, עד כה הוא ענה לי להמון שאלות שהיו לי, ומאוד קירב אותי לתורה, אבל אני מרגיש שהנושא הזה השאיר יותר מידי חורים שמאפשרים ליצר הרע שלי לסטות מדרך החזרה בתשובה שלי, היצר שלי עובד שעות נוספות. נ.ב אני רוצה לדעת כדי לאפשר לעצמי להפתח ולהתחזק בצורה ישרה ושלמה.

תשובה

שלום וברכה

כנראה הינך מתכוון לקטע שבו הרב מסביר את חומרת הדברים של עבירה על דברי חכמים יותר מדברי ה´, עם המשל של שומרי המלך והמלך עצמו.

אולם ברור שהדבר משמש משל, ואין הורגים מעולם על העובר על דברי חכמים ואינו חייב מיתה אלא בידי שמיים.

בברכה - בנימין שמואלי