אכילה בשולחן עם חברים לעבודה

  • כ"ג שבט התשע"ו

שאלה

שלום וברכה, רציתי לדעת האם יש בעיה לאכול ארוחת צהריים עם חברים לעבודה שאינם מקפידים על אוכל כשר וכן למשל אם מישהו אוכל מאכל בשרי ואח"כ מעדן חלבי האם יש בעיה לסעוד איתם?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

על פי הלכה חייב להיות "היכר" על השולחן בינך לבינם, אם מישהו אוכל מאכל שאינו כשר או בשר וחלב.

היכר על פי הלכה היינו דבר שבדרך כלל אינו נמצא על השולחן לצורך הסעודה, ויש לו קצת גובה, ושהוא מונח ביניכם  - כהיכר בשבילך כדי שלא לבוא לאכול ממה שהם אוכלים. וזה מחוייב על פי הלכה, ואפילו אם את בטוחה שאת לא תאכל ממאכלם.

דוגמאות ל"היכר" הם: קופסת גפרורים, מזלג, כפית, בקבוק ריק, אגרטל עם/בלי פרחים.

בנוסף לכך אסור לך לאכול איתם מבלי לקיים את המצוה של "הוכח תוכיח" ולהראות להם שאת אינך מסכימה לדעתם, ושזה נחשב לדעתך עבירה מה שהם עושים.

וזה הכל כמובן רק אם את משערת בדעתך שהם - או אפילו אחד מהם - יקח ברצינות את מה שאת מעירה להם;

אבל אם ברור לך שאף אחד לא ישמע לך - ויתכן עוד לקלקל אם את מזכירה את אי הסכמתך להתנהגותם - אז אין לך  להוכיח אותם.

ואולי כדי לבדוק אם הם כן ישמעו ויתיחסו ברצינות לדעתך או לא, ראוי פעם אחת לעשות מזה בדיחה: "אני אשב כאן, אבל אתם יודעים שאנו לא אוכלים דברים כאלו" (כאשר ברור מתוך המצב שאת מתכוונת למאכל שאינו כשר או לאכילת חלב מיד אחרי בשר). ועל ידי זה כבר יצאת ידי חובה של "הוכח תוכיח" לגבי כל אלו ששמעו בפעם הראשונה, שהודעת להם את דעתך ואת מחאתך לגבי התנהגותם.

שנזכה לראות כל כלל ישראל חוזרים לקיום המצוות כהלכה בקרוב,

בברכה,

רב נחום