שבת

"לא תבערו אש בכל מושבותיכם"

  • כ"ב שבט התשע"ו

שאלה

כאמור...וידוע שאין מילה מיותר בתורה, אבקש לדעת מדוע נכתבה המילה "במושבותיכם" בפסוק "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת"...? האם יש מקום שמותר להבעיר אש? שהרי מספיק היה לכתוב : "לא תבערו אש ביום השבת" וגם ללא המילה מושבותיכם ניתן היה להבין שאסור להבעיר אש...ובכלל.. אודה על התשובה.

תשובה

שלום וברכה

הנה דברי החזקוני על פי דברי חז"ל  בכל משבתיכם אבל במקדש מותר לעשות. עכ"ל כי במקדש הקריבו קרבנות והדליקו את המנורה.

ראי עוד בכלי יקר

ועל צד הרמז ירמוז כאן אל העונש של מחללי שבת, כדאיתא (שבת קיט ב) אמר רב אין דליקה מצויה אלא במקום חילול שבת שנאמר (ירמיה כז יז) ואם לא תשמעו לי לקדש את יום השבת וגו' והצתי אש בשעריה ואכלה ארמנות ירושלים ולא תכבה, אמר רב נחמן בר יצחק בשעה שאין בני אדם מצוין לכבותה, פירש רש"י היינו בשבת. וזה שאמר כאן כל העושה בו מלאכה יומת, ואמר לא תבערו אש, לא תגרמו לכם על ידי שלא תשמרו את השבת כראוי שתבער האש בכל מושבותיכם בבתים ספונים שלכם ביום השבת, בשעה שאין בני אדם מצוין לכבותה. עיין כל זה בעוללות אפרים מאמר רס"ט: