חגים ומועדי השנה

כמה גרעינים יש ברימון?

  • י"ט אלול התשפ"ג

שאלה

שלום וברכות רבנים רציתי לשאול אותכם איך זה מסתדר שחכמי ישראל אמרו שיש תרי"ג גרעינין ברימון וכאשר סופרים אותם מוצאים יותר? אולי היה להם רימון שונה ממן הנמצאים בימינו? קראו לדוגמא פה: דרשת החתם סופר ע"ה חלק ב, לשבת הגדול תקצ"א: "ולפע"ד בשידוע כי הרמון יש בו תרי"ג גרעיני' נגד תרי"ג מצות" המלבי"ם ע"ה לשיר השירים ד:ג "דומה כפלח הרמון שהוא מלא תרי"ג גרעינין" לחמי תודה תוכחה י"ב אלול תקס"ח: "והיינו ע"פ הידוע בספרי שנמצא ברמון תרי"ג גרעינן כמנין תרי"ג מצות" עץ יוסף לשיר השירים ד:ג" "וכתב בספר שירה לדוד שראה דבר פליאה בספרים אשר בתוך הרימון יש תרי"ג גרעינים נגד תרי"ג מצוות" נפלאות התפארת שלמה עשה רכ"ה "ובפרט לפי הנודע דהרימון יש לו תרי"ג גרעינין" Yosef Be'ohr Al Megillas Shir Hashirim 4:3 "ובילדותי שמעתי כי נמצא בספרים דברמון נמצאים תרי"ג גרעיני' כתרי"ג מצות ואם קבלה הוא נקבל ודבר נכון הוא ואנחנו לא נדע" תודה רבה לכם מראש. (חשוב לציין שלא הגעתי לאותם מקורות דרך לימודיי, אלא שעשיתי גוגל סהרג')

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

במדרש, במשנה ובגמרא - אין אף התייחסות למספר הגרעינים בפירות.
המקורות שהצגת כאן לא ידועים לי, וככל הנראה מדובר בדעת יחידים. מי שהציג ציטוטים אלה כנראה התאמץ מאוד למצוא אותם.

מכל מקום - לא קיים בעולמנו פרי אשר הגרעינים שבו מדוייקים במספרם. עם זאת מעניין לציין שאכן יש ברימון ממוצע בין 600-650 גרעינים, ולכן פרי זה ראוי לייצג את תרי"ג מצוות יותר מפירות אחרים. וייתכן שהובא באותם ציטוטים בדרך משל.

בברכה,
דניאל בלס