נשים

האם יש הגבלה באיזו יד או באיזו אצבע יש לשים את טבעת הנישואין לאחר החתונה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, האם יש הגבלה באיזו יד או באיזו אצבע יש לשים את טבעת הנישואין לאחר החתונה?

תשובה

שלום וברכה

לפי דברי הגאון רבי שמואל הלוי זצ"ל בספרו נחלת שבעה (סימן יב מחודשים אות ב) שלכן נוהגים לקדש את האשה על ידי ענידת הטבעת על העצבע הנקראת ´אצבע´ הסמוכה לאגודל, כי זאת האצבע שבה משתמשים להצביע ולהראות על דבר מסויים, והיא האצבע המגולה מכל האצבעות, שלכן ואם תישא האשה את הטבעת בזו יראו כולם את טבעת הקדושין וידעו שהיא מקודשת ולא יבואו אנשים להתחבר אליה. ומדבריו עולה שגם בהמשך הזמן כדאי שתשים את טבעת הקידושין על אותה האצבע.

אבל הרב שם טוב גאגין זצ"ל בספרו כתר שם טוב (חלק ה פרק י הערה 9) מוסר כי מנהג קהילת יהודי קוטשין בארץ הודו היה שהחתן נותן את הטבעת דוקא באצבע קטנה הנקרא זרת ביד ימינה של הכלה, והמחבר מליץ שם בעד מנהג קוטשין כי מכיון שדרכן של נשים לקשט עצמן בטבעות על האצבעות אבל אין מנהגן לקשט עצמן בטבעת על הזרת, לכן תקנו לענוד את טבעת קדושין דוקא על הזרת, להראות ולהכיר לכל שאין זה טבעת נוי אלא של קדושין, ובזה יתפרסם הדבר שקבלה קדושין ולא יקפצו עליה מעתה לישא אותה. ומדבריו עולה שבארץ הודו נהגו בני קהל קוטשין לקדש על הזרת, ושם בזרת היה מקום הטבעת קבוע גם בהמשך הזמן להראות לכל עם הארץ כי היא מקודשת.

בהצלחה - מנשה ישראל