תורה ומדע

חלום|||

  • ט"ו שבט התשע"ו

שאלה

מה בדיוק קורה בחלום מבחינת השליטה שלנו? אפשר לכוון שנחלום על תכנים מסוימים לפי מה שחושבים לפני החלום אבל בזמן החלום עצמו אין שום שליטה לאדם ויכולת לעצור או להעביר את החלום למראה אחר כמו בזמן ערות שאז אפשר להחליף מחשבה או דמיון לא מתאים במשהו אחר?

תשובה

שלום וברכה,

אין לנו שליטה על החלומות שלנו (לעיתים נדירות קיימת שליטה כזו בתופעה שנקראת בשם "חלום צלול"). החלומות משקפים את הרעיונות והמחשבות שלנו במשך היום, כפי שאמרו חז"ל: "אין מראין לו לאדם אלא מהרהורי לבו". יחד עם זאת, ישנם חלומות עם מסרים אמיתיים כפי שנאמר "בחלום אדבר בו".

זו עדיין שאלה פתוחה במדע מדוע בני אדם חולמים. היהדות מלמדת אותנו שיש משמעות לחלומות מסויימים שאנו חולמים. ראה כאן הרצאה על חלומות:
עוד על פשר החלומות ומטרתם:

בברכה,
דניאל בלס