שבת

דיו מחיק, למיטב ידיעתי מותר לרופאים להשתמש בדיו זה בשבת ואינם עוברים על איסור

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, שמי מילנה, יש לי שאלה בנוגע לדיו שהינו מחיק... למיטב ידיעתי מותר לרופאים להשתמש בדיו זה בשבת ואינם עוברים על איסור, האם מותר לאדם שאינו רופא להשתמש בדיו המחיק גם אם אינו רופא כך שזה לא יחשב לחילול שבת, הסיבה שאני שואלת היא משום שאחי הגדול היה שומר שבת. בתחילת השנה החל לילמוד במכללה לימודי ערב ובמקביל עובד כל יום מעל 8 שעות מכאן שלמעשה אין לו זמן ללמידה חוץ מסופי שבוע, הלחץ הפיזי והנפשי שבר אותו ולכן החל לכתוב בשבת על מנת ל"חפות" על הזמן האבוד שכתוצאה מכך החל כמו כן להדליק אור ולעבור על איסורים נוספים מפני שחשב שבמילא חילל את השבת בכתיבה, שכנעתי אותו להגביל את חילול השבת רק לכתיבה ולבדוק האם יש אפשרות שיכתוב בדיו מחיק היות וחייב לכתוב (מקוצועו כרוך בפתירת תרגילים ומעט מאוד שינון החומר) את לימודיו אינו יכול לעזוב, וגם אניו נוחל הצלחה במבחניו, ואני רואה שמתייסר בעקבות כך..גם אם אין היתר לכך אשמח לכל הצעה לפתרון.

תשובה

שלום וברכה

הכתיבה בדיו מחיק אסור מדרבנן, והדבר הותר רק לרופאים.

אולם לאחיך אסור לכתוב בדיו זה בשבת, למרות שהדבר אכן חמור פחות מכתיבה בדיו רגיל.

לא תהיה הצלחה מחילול שבת, ורק כתוצאה ממסירות נפשו למען השבת הוא יזכה להצלחה.

חשוב מאוד לדעת שאף אם אדם לא יכול להתגבר על יצרו ומחלל שבת בדבר מסויים אל יקלקל את עצמו ולא יחטא בדברים אחרים אף באותה שבת, מאחר וכל חילול וחילול הוא איסור בפני עצמו, וכל התגברות על עניין של חילול שבת תביא לשכר רב, למרות החילול של הדברים האחרים.

אני בטוח שאם יתגבר על יצרו ויתחיל לשמור שבת, בטוחני שהוא יזכה להצליח במחנים והכול ישתנה לטובה.

בברכה - בנימין שמואלי