שבת

חימום מזון על פלטה בשבת

  • י"א שבט התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב. ניסינו ללמוד הלכות שקשורות לפלטת שבת ועדיין לא סגורים על זה. בפשטות, האם ניתן לחמם על פלטת שבת מזון ייבש (תפוח אדמה, דג סלמון, פסטה) בשבת? מרק מותר לחמם? אנו מחממים בתוך מגשי אלימיניום חד פעמיים. אם הורדתי מגש כזה מהפלטה אז אסור להחזיר?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

האם ניתן לחמם על פלטת שבת מזון ייבש (תפוח אדמה, דג סלמון, פסטה) בשבת?

- מותר , אבל צריך לשים את האוכל על הפלטה בשינוי. זאת אומרת, מותר לחמם מאכל שהוא לגמרי מבושל ולגמרי יבש, ובלבד שישנה באופן החימום, כגון שיהפוך סיר ריק וישים על הפלטה, ועל זה ישים את האוכל היבש. וזה כדי שלא יהא "נראה כבישול" על ידי ששם את האוכל בישירות בשבת על מקור של חום שמבשלים עליו.

מרק מותר לחמם?

- אסור, לפי שלאחר שנוזל התקרר, יש בחימומו לחום של יד סולדת בו משום בישול ממש.

אנו מחממים בתוך מגשי אלימיניום חד פעמיים. אם הורדתי מגש כזה מהפלטה אז אסור להחזיר?

- דין מגש אלומיניום כדין כל שאר סוגי הסירים ששוהים על האש מלפני שבת. אם הורידו אותו, אי אפשר להחזירו לפלטה או על "בלעך" אם לא: 1) שהאוכל שבתוכו מבושל כל צרכו; 2) שלא הניח את הסיר או המגש על הקרקע; ולדעת הרמ"א בנוסף לכך צריך: 3) שהתכוין בשעת הורדתו להחזירו; 4) [ולכתחילה] שאחז בו בסיר או במגש כל הזמן שהיה מורד מן האש.

בברכה,

רב נחום