חברה והשקפה

כיצד מסתדרת נבואת הנביאים על חורבן בבל והעובדה שנכתב בה התלמ

  • י' שבט התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי בבקשה לדעת, כיצד מסתדרת נבואת הנביאים על חורבן התמידי של בבל ושתהיה שממה לעולם והעובדה שהתלמוד הבבלי נכתב בבבל? משמע שהיא הייתה מיושבת? תודה רבה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

""הנביא ישעיהו התנבא: "וְהָיְתָה בָבֶל, צְבִי מַמְלָכוֹת, תִּפְאֶרֶת גְּאוֹן כַּשְׂדִּים, כְּמַהְפֵּכַת אֱלֹהִים אֶת סְדֹם וְאֶת עֲמֹרָה. לֹא תֵשֵׁב לָנֶצַח, וְלֹא תִשְׁכֹּן עַד דּוֹר וָדוֹר, וְלֹא יַהֵל שָׁם עֲרָבִי, וְרֹעִים לֹא יַרְבִּצוּ שָׁם". (ישעיהו יג יט-כ). וכן הנביא ירמיהו התנבא: "כִּי שִׁמְמוֹת עוֹלָם תִּהְיֶה נְאֻם ה'". (ירמיהו נא, כו). הנביאים התנבאו שבבל תחרב ולא תבנה לעולם!!
ומה התרחש אחרי הנבואה? בלשון האינצקלופדיה המקראית (ערך בבל): "בבל – עיר זו שהייתה במשך האלף השני והאלף הראשון לפני הספירה בירתן של אימפריות שונות, לא נשאר ממנה היום אלא שדה חורבות נרחב על שפת נהר פרת ממזרחו...""

העיר הבבלית הראשונה נקראה בשם "בבל" - אכן הושמדה, ועד היום היא אינה יותר מאשר תל חורבות שנמצא ליד העיר בגדאד. אולם עיראק אשר נבנתה בתקופה מאוחרת יותר, נקראה גם היא בשם "בבל", ושם למדו חכמי בבל.

בברכה,
דניאל בלס