שאל את הרב - כללי

מי מהאישים המוזכרים בתנ"ך היה נביא?

  • ה' שבט התשע"ו

שאלה

מי מהכתובים בתורה היה נביא, ואיפה זה מצוין? למשל אדם היה נביא? חוה? אברהם? יצחק? יעקב? וכו'.. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מבואר במסכת מגילה (דף יד עמוד א) שמוזכרים בתנ"ך ארבעים ושמונה נביאים ושבע נביאות שנתנבאו לישראל.

וראה ברש"י שם ד"ה נבואה, שהביא מספר הלכות גדולות, שהארבעים ושמונה נביאים הם: אברהם, יצחק, יעקב, משה, ואהרן, יהושע, פנחס, אלקנה, עלי, שמואל, גד, נתן, דוד, שלמה, עידו, מיכיהו בן ימלה, עובדיה, אחיה השילוני, יהוא בן חנני, עזריה בן עודד, חזיאל [הלוי] מבני מתניה, אליעזר בן דודו, הושע, עמוס, מיכה המורשתי, אמוץ, אליהו, אלישע, יונה בן אמיתי, ישעיה, יואל, נחום, חבקוק, צפניה, אוריה, ירמיה, יחזקאל, שמעיה, ברוך, נריה, שריה, מחסיה, חגי, זכריה, מלאכי, מרדכי בלשן, שנים לא ידעתי (וראה במסורת הש"ס שם שהביא שיש להחשיב בכלל הנביאים גם את עודד הנביא וחנני הרואה, ואביהם של עזריה בן עודד ויהוא בן חנני, וזכריה בן יהוידע הכהן, ועודד הנביא שהתנבא בימי פקח בן רמליהו. וע"ע בהגהות הגר"א שם אות א, שבסדר עולם לא ספרו במניין הנביאים את אברהם יצחק ויעקב משה ואהרן עלי שלמה נריה מחסיה, אלא במקומם ספרו במניין הנביאים את ג' בני קרח אסף והימן ואיתן וידותן וזכריהו הכהן ודניאל, כי לא ספרו במניין הנביאים רק ממות משה והלאה. וכן נריה ומחסיה לא נכתבו נביאתן ולא נקראו נביאים. וכן עלי ושלמה).

ושבע נביאות - כתוב במסכת מגילה שם, שהן: שרה, מרים, דבורה, חנה, אביגיל, חולדה, אסתר.

בברכה,

הלל מאירס