שאל את הרב - כללי

מתנות יומולדת מיותרות

  • ה' שבט התשע"ו

שאלה

בס״ד שלום לכבוד הרב אני גננת בגן.בימי הולדת ההורים מביאים מתנות לילדים הנעות בין שקל לשלושה שקלים לכל ילד. אם לא מגיעים כל הילדים נשארות הפתעות מיותרות. האם מותר לי לקחת לילדיי הפרטיים או שזה גזל? איך לנהוג?תודה! ואם כבר לקחתי כמה פעמים וזה שגוי איך עלי לנהוג? תודה

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

אחרי הבירור אצל ראש רבני האירגון הרה"ג שמאי קהת גרוס שליט"א, אם נשארו מתנות מותר לך לקחת.

וזה משום שלכאורה כוונת ההורים שיהא מספיק מתנות לכל הילדים, ואם היה מספיק באיזשהו אופן שהיא (כלומר, אפילו במצב שהיו חסרים כמה ילדים), אין דעתם לקבל את המתנות בחזרה.

ולכן את גם לא צריכה להחזיר את המתנות שכבר נלקחו.

ובכל זאת הייתי מייעץ לך להבא, בכדי לדעת בוודאות  שההורה אינו מקפיד על אותם צעצועים שנשארו, שאת יכולה לומר משהו אגב להורים, וכגון,  לשלוח  בתוך הדף שאת שולחת הביתה עם הילד להודיע שיביא את המתנות, שאלה להורה: האם אתה/את רוצה לקבל בחזרה את המתנות אם יהיו עודפים?

לדעתי הרוב יענו שלא, ואז אין כאן שאלה בכלל.

בברכה,

רב נחום