שאל את הרב - כללי

תנאי נדר

  • ד' שבט התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב האם אפשר לעשות תנאי נדרים לכל החיים זאת אומרת שאם אני אומרת שאלך למקום כלשהו או אעשה כך כך ולא אמרתי בלי נדר, זה לא ייחשב לי כנדר בגלל התנאי ואם כן מה הנוסח שצריך להגיד ואיך זה עובד בדיוק?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

לכאורה את יכולה להגיד את הנוסח שאומרים בתפילת "כל נדרי" בליל יום כיפור, ולכוין שזה יחול על כל נדר שתדורי מכאן ולהבא.

אמנם לא יעזור תנאי זה אלא כאשר אין את זוכרת את התנאי שלך בשעת אמירת הנדר;

אבל אם את תזכרי בו בו בזמן שאת עושה את הנדר, ובכל זאת את לא מוסיפה את המילים "בלי נדר", הרי נחשב דעתך באותה שעה כאילו את אומרת בפירוש שהנדר הזו כן תחול וכביטול של התנאי בנוגע לנדר הזה.

בברכה,

רב נחום