שאל את הרב - כללי

למה צבע העין שונה מאדם לאדם?

  • ד' שבט התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, האם יש הסבר מהתורה הקדושה על צבע העיניים?

מדוע יש צבעים בהירים וכהים? ומה גורם לשינוי בצבע העיניים?

תשובה

שלום וברכה,

בגמרא נאמר שבני אדם השתנו מעט בהתאם לצורך האקלים שבכל מקום בעולם. כאשר שאלו את רבי הילל הזקן מדוע עיניהם של הנוודים במדבר (תדמורים) טרוטות, השיב להם: "מפני שהם גרים בין החולות".

השוני בצבע העיניים נובע גם הוא מסיבה אקלימית: מבחינה מדעית - לכל בני האדם יש באמת עיניים כחולות, אולם חומר שנקרא "מלנין" יוצר ריבוי של צבע בעור ובעיניים אשר גורם לצבע הגוף להיות כהה יותר.בארצות החמות יש קרינה רבה יותר, וריבוי המלנין בגוף נועד למנוע את חדירת הקרינה לעור ולעיניים - כדי שלא יפגע בהם. אולם בארצות הקרות שבהם הקרינה מעטה, יש צורך רב בויטמין D הנוצר ע"י השמש, ולכן יש הרבה פחות מלנין בגוף, ונפוצה יותר התופעה של עור בהיר ועיניים בהירות.

נ.ב.
יש לציין ששינויים זעירים אלה בין בני האדם אינם נובעים מ"אבולוציה", כיוון שהם כבר היו טבועים בדנ"א שברא הקב"ה באדם הראשון, ואינם בגדר יצירה חדשה.

בברכה,
דניאל בלס