נשים

.מה היא ההתייחסות של היהדות לגבי האישה או הנערה בנושא העבודה (פרנסה)?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד שלום רב, השאלה לגבי פרנסה ונשים מתפצלת לכמה שאלות ברשותכם: א.מה היא ההתייחסות של היהדות לגבי האישה או הנערה בנושא העבודה (פרנסה)? והאם יש הבדל בין רצון נערה שעובדת כדי לפרנס את עצמה לדוגמא מסיבה שהיא יודעת שלהורים קשה מבחינה כספית, או רצון האישה שעובדת לדוגמא לצורך בעלה שיקדיש יותר זמן ללימוד תורה? ב.נערה שנמצאת בשלב של חיפוש העבודה בע´ה (לדוגמא נערה שסיימה שירות לאומי ומחפשת מסגרת תעסוקתית ודרך לפרנס את עצמה בע´ה ולעשות את ההשתדלות המוטלת עליה) מה הם ההלכות לגבי מקום העבודה שהנערה או האישה צריכה להקפיד בעת חיפוש העבודה? ג.מהם הגבולות והמעצורים שהיא צריכה לעשות בעת חיפוש העבודה? תודה רבהה נערה22

תשובה

שלום וברכה

עיקר עבודת האשה בעולם היא לגדל את משפחתה ולהרעיף עליהם אהבה וחיבה ולגדלם לתורה ולמעשים טובים.

אם אפשר לשלב במסגרת גידול הילדים והמשפחה, גם לסייע בפרנסה, זכות האשה/הנערה היא גדולה ביותרואין ערוך איליה.

אין הבדל בין סיוע להורים לסיוע לבעל, אולם אם בזכות עבודתך, תזכי לסייע לבעלך ללמוד יותר תורה הרי מעלת עניין זה היא גדולה לאין ערוך ואת זוכה להשתתף בזכות לימודו, ואין לכך שיעור וגבול לשכר שבנות ישראל זוכות בכך שהם מסייעים לבעליהם בלימוד התורה.

ב. ג.  עלייך לחפש מקום צנוע, עדיף לעבוד במקום ללא גברים, ולפחות ללא קשר יום יומי עם גברים.

אם ישנם גברים במקום העבודה.

אין ליצור קשר עם גברים ויש לדבר קצר ולענין בענייניהעבודה ולא חמאות מיותרות.

אין לקבל מחמאות ואין לקבל כל מתנה מגבר שאין כל העובדים מקבלים באופן שווה.

אין להסכים לכך שהגבר יביא לך קפה או עוגה וכודו´.

אין לקרוא לגבר בשמו הפרטי אלא לקרוא לו בשם משפחתו כגון מר כהן.

כמובן שיש להקפיד בכל מחיר שלא להיכשל באיסור יחוד, או באיסור נגיעה חלילה.

ותן לחכם ויחכם עוד....

ישנו קובץ מעולה בשם "יצא אדם לפועלו" שחוברת זו מדריכה בצורה מעולה את היוצאות לעבודה.

ועלינו לזכור תמיד שהעבודה היא השתדלות לקבל את השפע מאת הבורא, וברור שהשתדלות אסורה על פי ההלכה אינה מרצון הבורא ולא תביא את השפע הנכון.

עלי והצליחי - בנימין שמואלי