צמחונות לא כהשקפה

  • ג' שבט התשע"ו

שאלה

שלום רב אני יודעת שלפי השקפת התורה לא נדרש מאיתנו להיות צמחונים ואפילו מצווה לשחוט ולאכול בשר. וזהו גם טובתם של בע''הח. אבל ללא קשר לצמחונות אם יש כ''כ הרבה צעב''ח בתעשייה, האם אין עניין להימנע מלהיות שותפים לכך? אולי לא לשנות את התזונה אבל אולי להפחית?כי הרי אנחנו מפרנסים את התעשי'ה הזו. תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

תחילה חשוב להבין שבעלי החיים אינם סובלים כמו בני אדם:
גם בטבע בעלי חיים נאכלים "באכזריות". ולכן השאלה צריכה להיות עבורנו, ולא עבור בעלי החיים. כלומר: מה נדרש מאיתנו בדור הזה.

עם זאת כשרויות למהדרין מקפידות יותר, ולכן ראוי לאכול רק בשר כשר למהדרין:

מכל מקום,
מכיוון שיש בדור שלנו הרבה עוולות מוסריות, וחילול השם נורא, וחוסר צניעות ועוד דברים שאיננו מרגישים את חומרתם ורמת חשיבותם - אז ישנה בעיה בהקפדה על צמחונות, שבכך כביכול מפארים מידה אחת בעת שמעלימים עין ממידות הרבה יותר חשובות. הוי אומר: אדם רואה את חבירו נדרס על הכביש, והוא דואג עכשיו להאכיל חתולה על המדרכה... כך נראה יהודי שדואג לבעלי חיים בתעשייה בזמן שרוב בני עמו שכחו את ה', ועוולות מוסריות מתרחשות על ימין ועל שמאל, כמו חוסר צניעות, והפלת עוברים, ו"המתות חסד", ומונופולים כלכליים וחוסר שוויון היוצר ילדים רעבים... ולזה ייקרא התנהגות מוסרית מצידנו? הבה נסיר את שכבת הבוץ מעל גופנו, ואחר כך ננקה לכלוך שנדבק על שפתנו.

ייתכן שהנזק בצמחונות גדול מהתועלת:
עם זאת, אין איסור ביהדות להיות צמחוני.

בברכה,
דניאל בלס