שאל את הרב - כללי

הנאות העוה"ז

  • ב' שבט התשע"ו

שאלה

אם בן אדם נהנה בעולם הזה מאוכל ופינוקים. האם נגרע לו מהעונג שלו בעוה"ב?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

הנאות עולם הזה אינם שייכים להנאות עולם הבא, וכמו שכתב הרמב"ם בפרק ח' מהלכות תשובה (הלכה ג'). הנאות עולם הבא הם חלק מהשכר הנצחי הניתן לנשמה כשכר על קיומו את המצוות, ומה שאדם עושה בעולם הזה אינו מגרע משכרו של מצוות שעשה, וכמו שאמרו ז"ל: "והקרן קיימת לו לעולם הבא".

אבל שמעתי שמובא בספר ארץ צבי, אשר כל הנאות האדם לכל שנה, קצובים לו מראש השנה עד ראש השנה.

ויוצא מכך, שכאשר האדם לוקח יותר מדאי הנאות גשמיות הרי הוא מגרע מסכום ההנאה הנקצב לו, ואז יחסר לו ההנאה בשאר דברים לאותה שנה.

בברכה,

רב נחום