שאל את הרב - כללי

´נר אלוקים נשמת אדם´, למה יש שינוי בלשון הפסוק; בהקדשה ובירושלמי?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ראיתי בכמה סידורים שיש הקדשה לעילוי נשמת הנפטר וכתוב שם ´נר אלוקים נשמת אדם´ חיפשתי את הפס" הזה ומצאתי פס" במשלי כ" ושם כתוב ´נר ה" נשמת אדם´ וגם בגמרא ירושלמי מסכת שבת פרק ב" הלכה ו" דף כ ע´א כתוב ´אדם הראשון נרו של עולם היה שנאמר (משלי כ) נר אלהים נשמת אדם´ וגם בבבלי כתוב במסכת פסחים דף ז ע´ב ´...ובקטן כלה וימצא ומציאה מחיפוש דידיה וחיפוש מנרות דכתיב (צפניה א) בעת ההיא אחפש את ירושלים בנרות ונרות מנר דכתיב (משלי כ) נר <אלהים> [ה"] נשמת אדם חפש כל חדרי בטן´ וכו" בבבלי יש תיקון לפי הפס" אך למה יש שינוי בלשון הפס" בהקדשה ובירושלמי?

תשובה

שלום וברכה

הגאון מבריסק זצ"ל בהקדמה לספרו בית הלוי מבאר כי מה שבתלמוד ובספרי חז"ל באו פסוקים בשינוי קצת מהכתוב בתנ"ך, וזה נראה אפי´ באופן מגמתי ושיטתי.

ההסבר לכך הוא מכיון שיש איסור להגיד פסוקים מן התורה בעל פה שלא מן הכתב, [אם לא לשם תפילה או פרשיות הרגילות בפי כל], ולכן כשרצו לדרוש דרשה על פסוק בתורה והיה קשה להם להביא ספר תורה בכדי להגיד את הפסוק כצורתו, שינו במכוון את לשון הפסוק [בשינוי שלא תשנה את המשמעות] בכדי שיכלו לדרוש את הדרשה שלא מן הכתב.

בהצלחה - מנשה ישראל