אמונה

הלוואה לחבר

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לצוות היקר שלום בזמן שמיעת הרצאתו של הרב זמיר כהן היקר בנושא פרקי אבות פרק ט` אשר באחת המסכות העוסקות בנתינת הללואה לחבר (שזוהי כאמור מצוות חסד), מדובר שאם אותו אדם לא החזיר את אותו סכום כסף אשר לווה, אז כביכול הקדוש ברוך הוא בא איתו בחשבון על כך. במקרה שלי חברי הטוב שאני אוהב ומעריך מאד כחבר, לווה ממני סכום כסף מסויים(ביקש שאשלם עליו והוא יחזיר לי בעתיד) אינו החזיר לי את סכום זה כבר מס` חודשים. הכסף עצמו אינו מהווה משמעות גדולה עבורי במקרה זה, אלא שהדבר המשמעותי בעיני הוא שאין ברצוני לכך שחברי ייפגע מכך (שבורא עולם יבוא בחשבון איתו) בגלל שאינו החזיר לי את הסכום שלווה ממני. ראוי לציין שאין דבר זה קורה בקביעות אלא באופן חד פעמי, אך כמו כן ראוי לציין שהסכום שלווה הוא סכום שקשה לשכוח ממנו עקב זמן שחלף מצבו הכלכלי של חברי הוא טוב והוא לווה ממני לא בגלל מצוקה כלכלית אלא מכיוון שבאותו הרגע לא היה לו את הסכום הנדרש כיצד עליי לנהוג במצב זה?? האם עליי להגיד לו?? או אולי להמתין עוד (עברו מס` חודשים)?? חשוב להדגיש הוא שכל רצוני הוא שחברי לא ייפגע ולכן גם אם אקבל את הסכום הוא יילך לצדקה אשמח לשמוע את תגובתכם בהקדם נ.ב ואם אפשר לא לפרסם את שמי באתר על מנת שלא יהיה מצב שאותו בחור יפגע בתודה ניצן

תשובה

שלום וברכה

אם עדיין לא מחלת על הכסף, אתה יכול להזכיר זאת לחבירך, ולדרוש את הכסף, ואינך צריך להפריש את הכסף לצדקה.

אם מחלת על הכסף, אינך יכול לתבוע את הכסף.

בברכה - בנימין שמואלי