חברה והשקפה

ברכה על הפרשת רוק או נזלת

  • י' טבת התשע"ו

שאלה

מדוע חז"ל לא תיקנו לנו ברכה כדוגמת אשר יצר על הפרשות מהאף או מהפה? הרי גם הם מוציאים מגופנו פסולת.

תשובה

שלום וברכה,

ברכת "אשר יצר" כוללת את כל ענייני הרפואה והצורך של הגוף, והיא ראויה להאמר דווקא לאחר צרכים גדולים - כגון ניקוי פסולת מימית ומוצקה מן הגוף, שהוא צורך קבוע ורגיל שאי אפשר להתקיים בלעדיו.
לעומת זאת ההפרשות מהאף והפה נועדו לצורך רפואי של הגוף, ולא לניקוי פסולת רגילה וקבועה. כך לדוגמה, הליחה והנזלת נועדו כדי להוציא וירוסים שנקלעו למערכת האף והגרון. הקיא נועד לשחרר מאכל מקולקל מתוך מערכת העיכול, וכיוצא בהם, שהם לצורך שעה ונועדו לתקן נזק זמני שנוצר. ההפרשות מהאף והפה גם אינן קבועות, הן יכולות להתרחש בכל זמן ולאורך זמן (כגון נזלת), ונ"ל שגם מסיבה זו אין לברך עליהן ברכה מיוחדת וקבועה. ועוד שברכת "אשר יצר" כבר מתייחסת ומועילה לכל הרפואות והצרכים של הגוף, ואלו נכללים בתוך הברכה ("נקבים נקבים חלולים חלולים" מתייחס לכל הנקבים שיש לנו בגוף, ולכל צרכי הגוף).

בברכה,
דניאל בלס