שאל את הרב - כללי

יין הבדלה, מגבונים

  • ח' טבת התשע"ו

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה, 1. האם לאחר סיום ההבדלה מותר לשפוך את היין? 2. האם מותר לנגב במגבונים בשבת את המפה של השולחן מפה רב פעמית ? באם לא כיצד להוריד את כל הלכלוך ? כי במטלית אסור להשתמש בשבת?? אודה לתשובתך. ישר כח על הענות שלכם לשאלות.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

1. אין לשפוך את היין הנשאר משום "בל תשחית", אלא ראוי להחזירו לבקבוק אחרי הוספת טיפה של יין טרי לכוס.

ואם כמות היין הנשארת בכוס היא כל כך קטנה עד שבדרך כלל אנשים שופכים כמות כזו אחרי שתייתם, אז נראה שאין "בל תשחית" בשפיכת מה שנותר, הואיל וזהו כדרך הרגיל של שתייה.

2. אין להשתמש וללחוץ מגבונים (אפילו יבשים; ורטובים אין להשמש בהם בכלל בשבת) על בד (כגון מפה) שנספג משהו בתוכו בשבת.

ואם המפה היא רב פעמי לפי שהיא עשויה מפלסטי ואינה בולעת את הנשפך עליה, מותר להשתמש במגבונים יבשים כדי לנקותה.

העצה היעוצה היא, על המפה (של בד) שמשתמשים בה, לשים מפת פלסטי חד פעמי; ואז כל מה שיישפך אינה נבלעת בתוך המפה, ומותר לנקותו במגבונים יבשים, וכנ"ל.

ואם משתמשים במפה כמו שהיא מבד, וגם אין עליה כיסוי פלסטי, אי אפשר לנקות את הכתמים שספגה ממה שנשפך עליה בשבת משום איסור של מלאכת "מלבן". [ואין אפשרות אלא לנקותה אחרי שבת.]

בברכה,

רב נחום