חברה והשקפה

מי כתב את נביאים וכתובים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכם! רציתי לדעת בכלליות איך ניתנו לנו ספרי נביאים וכתובים. הבנתי מחבר שהתשובה ארוכה ומכילה הרבה מידע בתוכה, אז הייתי שמח ומסתפק בתשובה כללית והפנייה איפה אני יכול למצוא מידע יותר מדויק ומעמיק. תודה מראש =]

תשובה

שלום וברכה

חמשה חומשי תורה הכוללים את הספרים: בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים. נכתבו ונסדרו בדיוק כפי שהן בפנינו על ידי הנביא הגדול בהיסטוריה `משה רבינו` בכבודו ובעצמו.

את ספר בראשית וכן ספר שמות עד פרק יט כתב משה רבינו בשנת ב` אלפים תמ"ח לבריאה ואילו את היתר עד סוף ספר דברים, נחלקו חכמי ישראל אם הם נכתבו על ידי משה קטעים קטעים במהלך ארבעים השנה שהיו ישראל במדבר, או שהן נכתבו במסגרת אחת בשנת מותו של משה רבינו בשנת ב` אלפים תפ"ח.

כך או כך, כתיבת התורה על ידי משה היה על ידי הקראה מהקב"ה שהקריא לו אות אחרי אות, מילה אחרי מילה, בדיוק הכי מדוקדק שרק שייך, ובדיוק כך הן נכתבו על ידי משה רבינו. וכפי שהאריכו לבאר חכמי התורה רבינו הרמב"ם, ורבינו הרמב"ן בהקדמתו לפירושו לתורה, לא הוסף ולא שונה במהלך ההיסטוריה כולה זה כשלשת אלפים ושלש מאות שנה זיז כל שהוא בתורה, והיא כעת בפנינו בדיוק כפי שיצאה מתחת ידי משה רבינו.

את יתר תשעה הספרים בין עשרים וארבע כתבי הקודש כתבו שאר הנביאים שעמדו לישראל, שמבין רבבות רבבות נביאים נבחרו ארבעים ושמונה מהם, לכתוב דברי נבואה שיזדקקו להם במשך הדורות.

משה כתב מלבד חמשה חומשי התורה, גם את ספר `איוב`.

יהושע כתב את ספר יהושע מלבד הפסוקים האחרונים שבספר יהושע שאותם כתבו אלעזר הכהן ופינחס בנו.

שמואל הנביא כתב את ספר `שופטים` וכן מגילת רות, כמו כן כתב את ספר שמואל עד פרק כד, והושלם אחר כך על ידי גד החוזה ונתן הנביא.

דוד המלך וכמה נביאים עמו כתבו את מזמורי התהילים, ודוד המלך סידר את הספר כפי שהוא לפנינו.

ירמיה הנביא כתב את ספר ירמיהו, וכן ספר מלכים, ומגילת איכה.

חזקיה המלך ובית דינו כתבו את ספר ישעיהו, וכן את דברי שלמה המלך בספר משלי, שיר השירים, ומגילת קהלת.

אנשי כנסת הגדולה בזמן העליה מבבל בראשות עזרא הסופר והנביאים חגי זכריה ומלאכי, כתבו את ספר יחזקאל, וכן את שנים עשרה הספרים הקטנים האגודים תחת שם `תרי עשר`, כמו כן כתבו ספר דניאל, ומגילת אסתר.

עזרא הסופר כתב את ספר עזרא, וכן חלקים מספר דברי הימים שהושלם אחר כך על ידי נחמיה.

[ע"פ התלמוד בבא בתרא יד-טו].

זהו המסורת היהודית, וכל יתר השטויות של ביקורת המקרא מיסודו של וילהויזן הגרמני, הכל הבל וריק, ואין בהם בדל של אמת.

בהצלחה - מנשה ישראל