תפילה וברכות

האם צריך לברך שוב כשעוברים מחדר לחדר

  • ה' טבת התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב , אני מעוניין לדעת את כללות העניין לגבי הברכות . לדוגמה שמעתי שכשיוצאים מחדר אחד לחדר אחר לאחר שבירכת , צריך לברך שוב בחדר האחר ככה הבנתי . ועוד מה השיעור זמן לאחר שבירכתי מתי אצטרך לברך שוב? אשמח לדעת כמה פרטים לגבי עניינים אלו ובכלל. תודה .

תשובה

לכבוד השואל,

1. שינוי מקום להלכה ולמעשה היינו דוקא כאשר יוצאים מן הבית.

מחדר לחדר בתוך אותו בית כאשר עדיין רואה את מקומו הראשון אינו דורש ברכה חדשה.

אפילו אם אינו רואה את מקומו הראשון, לפעמים אין צריך ברכה חדשה, וכגון כאשר דעתו כאשר עשה ברכתו הראשונה היה לאכול בכל הבית. (על פי הקדמת המשנה ברורה לסימן קעח.)

2. כפי שהבנתי, כל זמן שאין היסח הדעת ואין יציאה מן המקום, אין צריך לברך שוב ברכה ראשונה - ואפילו אם עברו כמה שעות (כל שבודאות לא הסיח את דעתו).

ואם "הסיח דעתו לדברים אחרים", אם גם בירך ברכה אחרונה על האכילה הקודמת, צריך לברך על כל אכילה או שתיה מחדש.

אם לא בירך ברכה אחרונה, אם בודאי הסיח דעתו לגמרי מלאכול או מלשתות עוד, יכול לברך ברכה ראשונה שוב;

ואם לא הסיח דעתו לגמרי, רק שלא חשב על המשך אכילתו כלל, אז כל זמן שהוא עדיין שבע מן האכילה הקודמת, או כל זמן שהוא עדיין רווה מן השתייה הקודמת, עדיין לא יכול לברך מחדש. ובמצב כזה יצטרך לבקש מאחר שיוציא אותו בברכה ראשונה.

~~~

ואם רצונך לקבל יותר הדרכה בעניני ברכות, נא המצא לנו טלפון לקישור.

בברכה,

רב נחום