שאל את הרב - כללי

איך בן עזאי נפטר מן העולם?

  • ה' טבת התשע"ו

שאלה

במדרש שוחר טוב (מזמור ט) מוזכר ר' שמעון בן עזאי יחד עם הרוגי מלכות הי"ד. אך ידוע שבגמרא חגיגה דף יד עמוד ב, כתוב שבן עזאי הציץ ומת. מה הפשט? אולי לא אותו אחד? כי בן עזאי לא הוסמך לרב, אבל גם הוא שמעון בן עזאי. תודה רבה!!!

תשובה

שלום רב,

כפי הנראה מדובר בגרסאות שונות איך בן עזאי נפטר מן העולם. לפי המבואר במסכת חגיגה (דף יד עמוד ב) בן עזאי היה אחד מהארבעה שנכנסו לפרדס, והציץ ומת, ולפי המדרש שוחר טוב (פרק ט) בן עזאי היה אחד מעשרת הרוגי מלכות. וכך מובא גם במדרש איכה רבה (פרשה ב פסקה ד), וראה בחידושי הרד"ל על המדרש שם שהעיר שזה לא כמו שמבואר במסכת חגיגה שבן עזאי הציץ ומת. ומבואר, שהרד"ל הבין שמדובר באותו בן עזאי, אלא שיש חילוקי גרסאות כיצד נפטר מן העולם. וע"ע מה שכתב בזה בספר מגדים חדשים על מסכת חגיגה שם.

בברכה,

הלל מאירס