שאל את הרב - כללי

האם זה טבעי לא לחלום בלילה?

  • ב' טבת התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב אני מעוניין לדעת משהו והשאלה שלי עלולה להיות קצת טיפשית שאלתי היא נגיד שבנאדם הולך לישון בלילות ואז מסתבר שהוא לא חולם אבל רוב הלילות הוא לא חולם כל הזמן ויש לילות שהוא כן חולם ויוצא לו חלום פעם בכמה זמן אז אני רוצה לדעת אם זה רע או טוב לא לחלום וגם אם יש מה לדאוג מזה אשמח ממך לתשובה תודה מראש

תשובה

לכבוד השואל,

כך מובא בגמרא ברכות (יד.) בקשר לשאלתך:

"א"ר יונה א"ר זירא: כל הלן שבעת ימים בלא חלום נקרא רע שנאמר (משלי יט, כג) ושבע ילין בל יפקד רע. אל תקרי שבע אלא שבע".

ופירש רש"י:

"אל תקרי שבע אלא שבע - ילין, בל יפקד מן השמים בחלום, הרי הוא רע לכך אין משגיחין לפקדו."

ואנו למידים מזה, ששייך שאדם לא יחלום לששה ימים, אבל כעבור שבע ימים, התהליך הטבעי שצריך שיהא לו לפחות חלום אחד.

[ויש לציין שלפעמים אנשים חולמים רק שפשוט לו זוכרים את חלומותיהם; וכמובן שאין זה בכלל "בל יפקד" הנזכר בגמרא הנ"ל].

בברכה,

רב נחום