שאל את הרב - כללי

14 שאלות.תודה מראש

  • כ"ח כסלו התשע"ו

שאלה

האם מותר להצדיע לדגל? מפתח שאין בו שימוש בשבת(האם צריך להוריד אותו מהמחזיק)? איך זה שניתן לומר 'מודה אני 'בידים מטונפות הרי זה סוג של דבר תורה? יש לו שרותים באמצע שמירה בשבת(בצבא),ושומר לבד מה יעשה(וקצין התורן ניתן להשיג רק בפלאפון)? במקום שספק חיממו את האוכל ידנית בשבת,יהיה מותר לאכול? איפה כתיב בשולחן ערוך שחובה שלאדם יהיה רב? רביעית יין מספיק כדי לצאת יד''ח בקידוש שלא במקום סעודה? בטעות קיבל שבת בלי להתנות שיתפלל מנחה, יכול להתפלל מנחה(אם בשאר השבתות רגיל להתנות)? ובכלל איך עושים תנאי? אם נטל ידיו אך עוד לא בירך על הנטילה ובידיוק שמע שפוצעים את הלחם משנה,יצא יד"ח(שבת)? רשום שאחד החוטים של הציצית יעשהו ארוך מחבריו,בדיעבד זה מעכב? האם אפשר להניח טלית קטן על הגוף לרוחב בזמן ששוכב\חם לו(בצורת מאונח כזה על הבטן)? מה עדיף שמאכל יתקלקל או שיאכלוהו בלא ברכה? מה הכוונה שנאמר על ריב''ז:''משמת נגמר זיו החכמה...''? ורשום על הלל הזקן שהיה לו 80 תלמידים וקטן שבהם היה ריב''ז וכתוב על ריב''ז שידע מקרא,משנה,פלפולים ,נסתר,משלים,שיחת חיות,ומה לא ?אז בעצם מה היו לשאר 79 תלמידיו של הלל,שלא היה לו?

תשובה

לכבוד השואל,

האם מותר להצדיע לדגל?

מותר.

מפתח שאין בו שימוש בשבת(האם צריך להוריד אותו מהמחזיק)?

 אין צריך הואיל וחשב בבין השמשות ליטלו בשבת לתועלת המפתחות שכן צריך.

איך זה שניתן לומר 'מודה אני 'בידים מטונפות הרי זה סוג של דבר תורה?

 אינו מדברי תורה אלא הוא תפילה של הודאה.  בפוסקים מובא לפי שאינו נזכר בו שם השם, מותר.

יש לו שרותים באמצע שמירה בשבת(בצבא),ושומר לבד מה יעשה(וקצין התורן ניתן להשיג רק בפלאפון)?

אסור להשתמש בפלאפון אלא במצב שניכר בו  פיקוח נפש.

במקום שספק חיממו את האוכל ידנית בשבת,יהיה מותר לאכול?

מותר.

איפה כתיב בשולחן ערוך שחובה שלאדם יהיה רב?

ביורה דעה ישנם הלכות כיבוד רבו, עצם ההוראה מובא בפרקי אבות פרק א' (ולא כל מה שכתוב בפרקי אבות כתוב בשולחן ערוך,  כגון "אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו", וכגון "אל תהי בז לכל אדם, ואל תהי מפליג לכל דבר" - ואע"פ שהם נוהגים למעשה.

רביעית יין מספיק כדי לצאת יד''ח בקידוש שלא במקום סעודה?

אם שותה עוד רביעית בנוסף לרביעית ששתה כדי לצאת ידי חובת קידוש עצמה.

בטעות קיבל שבת בלי להתנות שיתפלל מנחה, יכול להתפלל מנחה(אם בשאר השבתות רגיל להתנות)? ובכלל איך עושים תנאי?

נראה שאפשר לומר דהואיל וכל שבוע כך היא דעתו שעדיין מתכוין להתפלל מנחה, שאם עשה כן והתפלל מנחה אחרי שקיבל שבת כבר ג' פעמים ברציפות , י"ל שכך גם סתם דעתו , ואע"פ שלא התנה בפירוש, יכול להתפלל מנחה.

כפי שהבנתי התנאי הוא: "הריני מקבל עלי את קדושת השבת מעתה ובתנאי שעדיין אוכל להתפלל מנחה".

אם נטל ידיו אך עוד לא בירך על הנטילה ובידיוק שמע שפוצעים את הלחם משנה,יצא יד"ח(שבת)?

אם כיון לברכה יצא בלחם משנה.

רשום שאחד החוטים של הציצית יעשהו ארוך מחבריו,בדיעבד זה מעכב?

לא.

האם אפשר להניח טלית קטן על הגוף לרוחב בזמן ששוכב\חם לו(בצורת מאונח כזה על הבטן)?

מותר.

מה עדיף שמאכל יתקלקל או שיאכלוהו בלא ברכה?

שיתקלקל, כי לאכולו בלא ברכה תהיה מצוה הבאה בעבירה.

מה הכוונה שנאמר על ריב''ז:''משמת נגמר זיו החכמה...''?

פירש המהר"ל: " כי צלמו אלקי הוא ואינו גשמי, וכל דבר נבדל מן הגשמי מתיחס אליו הזיו, ולכך תקרא התורה אור, דכתיב (משלי ו') ותורה אור..." (חידושי אגדות בבא בתרא נח).

ורשום על הלל הזקן שהיה לו 80 תלמידים וקטן שבהם היה ריב''ז וכתוב על ריב''ז שידע מקרא,משנה,פלפולים ,נסתר,משלים,שיחת חיות,ומה לא ?אז בעצם מה היו לשאר 79 תלמידיו של הלל,שלא היה לו?

​הגמרא דנה בזה בסוכה (כח.), ומסיקה: "אמרו עליו על יונתן בן עוזיאל בשעה שיושב ועוסק בתורה כל עוף שפורח עליו מיד נשרף".

בברכה,

רב נחום