שאל את הרב - כללי

העם היהודי מתנשא?

  • כ"ז כסלו התשע"ו

שאלה

שלום, לאחר שהקשבתי לשיעור מפי הרב פנגר, עלתה בי שאלה בנוגע לגאוותם של ישראל. לפי דברי הרב, היווונים לא רצו בהשמדתם של ישראל אלא רצו לבטל את קדושתם ולהפוך אותם להיות כשאר האומות. היהודים לא רצו להיות כשאר האומות ורצו לשמור על ייחוד. היהודים היו ועודם נבדלים משאר האומות. אין לי ספק בייחודם של ישראל כעם הנבחר אך האם אין בכך מעט התנשאות? האם היהודים לא מתגאים ושמים עצמם מעל שאר האומות? מרגיש לי שיש פה מעט גאווה והרבה התנשאות. תודה מראש, ויישר כוח על הפעילות הרבה המזכה את הרבים

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

טעם ייחודיות העם היהודי אינה משום התנשאות אלא משום אחריות.

רצה בורא העולם שיהיה עם אחד בעולם שישמש דוגמה לכל האומות לחיים תקינים ומאוזנים ובכך יגלו את האמת של מציאות הבורא לעולם.

נמצא שכאשר היהודים נשארים נבדלים ומתנהגים ביתר איזון בחייהם מן האומות (אשר זה בא בקושי ובהתאמצות, ואינו דבר קל), אין זה מראה אלא את גודל הרגשת אחרויותם כלפי האומות, שהם נעשו אחראים במעשיהם והתנהגותם כביכול לא רק על מעמדם הרוחני האישי אלא גם על מצב הרוחני של כל האומות כולם; ואין לזה שום שייכות לענין של גאווה והתנשאות כאשר מתנשא האחד על השני בלי שום מעלה בעצם או בפועל בכלל.

כי ענין ההתנשאות שייכת דוקא כאשר שנים הם עושים בדיוק אותם פעולות וחיים אותה צורת חיים, ומכל מקום בלי שום סיבה צודקת האחד מחשיב את עצמו יותר מן השני.

בברכה,

רב נחום