אמונה

יסורי מצפון עמוקים מצד אחד אני חייב ללמוד תורה מצד שני עול הפרנסה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב. לפני מספר שנים חזרתי בתשובה התחתנתי והלכתי ללמוד בכולל התגלגלו הדברים ויצאתי לעבוד ומאז יש לי יסורי מצפון עמוקים מצד אחד אני חייב ללמוד תורה מצד שני עול הפרנסה קשה מנשוא אינני מאמין בהשתדלות כל כך כי גם כשלמדתי בכולל לא היה לי כסף וגם עכשיו כשאני עובד המצב לא יותר טוב... בתוך תוכי משהו אומר לי שאם אני יחזור לכולל המצב יהיה יותר טוב מכל הבחינות כי אם אני לומד תורה אז מה שאני אמור לקבל מהקב"ה אני יקבל ישירות ולא דרך בני אדם ואם נגזרו עליי מזונותי בראש השנה אז לא משנה מה אני עושה את מה שנגזר עליי לקבל אני יקבל בכל אופן שאלתי היא מה לעשות ? [אני אובד עצות ואשמח אם תשיבו לי בהקדם ] בברכה... ושהקב"ה יאיר עינינו להבין דרכו וללמוד תורתו...

תשובה

שלום וברכה

העבודה כשלעצמה לצורך השתדלות לפרנסה היא חובת האדם כאשר לא מסתדרים לו עניני הפרנסה.

אבל כל שאלה צריכה לידון לגופו של עניין, ועליך להתייעץ עם הרב של הכולל שבו למדת, או עם רב אחר שמכיר אותך ולפי פסיקתו תנהג.

בברכת הצלחה - בנימין משואלי