תורה ומדע

פירסתם כתבה על החותם של חזקיה

  • כ"א כסלו התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב! איך זה שבחותם יש ציורים של שמש ומפתח ענח מה זה קשור אלינו?תודה

תשובה

שלום וברכה,

סמלים אלה - לא היו סמלים דתיים, אלא סמלים תרבותיים שייצגו את המלכות בעולם העתיק, ומכיוון שהיו סוחרים בכסף בין מדינות שונות, נהגו להשתמש בסמלים שהיו מוכרים בכל התרבות העתיקה. "מפתח ענח" מסמל את הנצח, ואפשר שבכך התכוונו לייצג את נצחיותה של שושלת המלוכה או של עם ישראל.

עם זאת, יש לזכור שעד בואו של המלך יאשיהו - אשר טיהר את כל הארץ, היו עדיין בישראל השפעות של התרבות האלילית (אפילו בתקופת סביו - המלך חזקיהו). יאשיהו המלך שרף אפילו את האשירה, שהיתה עץ ליופי ולנוי - בגלל שנהגו לעבוד בה עבודה זרה. לפני יאשיהו, אפשר להסביר שמוטיבים תרבותיים מעמים אחרים חדרו לחותמות ומטבעות שנמצאו, מתקופת המלך חזקיהו.

בברכה,
דניאל בלס