שאל את הרב - כללי

דיבור

  • י"ט כסלו התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב. יש לי 2 בנים ב"ה. הבכור בן 3.5 נכנס השנה לגן עירייה בפעם הראשונה. עד כה היה איתי בבית. הוא לא מדבר ברור כל כך וממש קשה להבין אותו לפעמים, אני מבינה כל מה שאומר. הגננת אומרת שבגן הוא פסיבי, בקושי מדבר ועד שעושה זאת זה ממש בלחש, סגור, מופנם, חולמני. אציין שעם המשפחה הוא לא כך, וגם בגני שעשועים הוא הכי משוחרר וחופשי אולי זה כי אני לידו. בכל מקרה אולי בגלל שזו פעם ראשונה במסגרת או כי לא מדבר ברור מפחד שילעגו לו, אני כבר לא יודעת. כל יום מתפללת וזועקת מליבי לבורא עולם שיעזור לו ואני בקשר עם גורמים יועצים ומטפלים. הבן השני בן שנתיים, ולא מדבר מילה (גם הבכור היה כך עם עיכוב ). הוא לא מוציא מילה מהפה מלבד הברות וקולות. מה אפשר לעשות עם זה? קשה לי עם זה ששני הבנים שלי לא מצליחים לדבר. ובמיוחד כשאני רואה בני גילם מדברים שוטף וברור, אני לא רוצה שיהיו מתוסכלים מכך וחסרי בטחון. קראתי איפשהו שאתרוג מסוגל לעזור למי שקשה לו בדיבור, יש לי אתרוג שבירכו עליו מסוכות האחרון. קראתי שאפשר לתת קליפות אתרוג, אך מכיוון שילדיי לא מכניסים כל דבר לפה, רציתי לשאול אם אוכל לגרד בפומפיה את האתרוג ולהוסיף לאוכל שלהם מבלי שישימו לב. וכמו כן אשמח לעוד עצות, אני ממש מתוסכלת ובטוחה שגם הם, מצפה בכל יום לנס, בשבילי זה יהיה נס. בנוסף אני בהריון ב"ה ורציתי לשאול אם עליי לנשוך את הפיטם של האתרוג עכשיו או בסמוך ללידה? אציין כי מדובר באותו אתרוג, יש לי אחד בלבד. אשמח לכל עצה, הכוונה, עזרה. תודה רבה רבה מעומק הלב וסליחה על האורך.

תשובה

שלום וברכה

ה' יעזור ששני ילדייך ידברו בצורה שוטפת ותזכי לרוות מהם רוב נחת.

מותר לך לגרר את האתרוג בפומפיה ולתת לידלים שלך ואת יכולה לנגוס לפני זה בפיטם של האתרוג. אין לחכות עד לפני הלידה.

אם התארוג קדוש בקדושת שביעית יש להיזהר לא זלרוק את החלקים הראויים לאכילה.