האם אפשר לברך על טבילת כלים של אדם ללא ידיעתו?

  • י"ד כסלו התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב,

רציתי לדעת אם מטבילים כלי של אדם ללא ידיעתו האם מברכים או לא מברכים על טבילת כלים, ולמה? כי ראיתי דעות שונות בעניין.

אם אפשר הכי טוב לציין לי מראי מקומות איפה אוכל לעיין. ממש חשוב לי ואני לא יודעת איפה לחפש חומר שיסביר את הטעם לכל דעה אני רק מוצאת שו"ת ואז יש שם תשובות שונות אבל ללא הסבר. וההסבר להלכה זה מה שחשוב לי.

שוב תודה רבה ותבורכו מאת ה'

תשובה

שלום רב,

אם המטביל יודע בוודאות שבעל הכלים יהיה מרוצה מזה, יש לברך על טבילת הכלים. הסיבה היא משום שכאשר בטוחים שכך רצונו של בעל הכלים, זה כאילו שהוא מינה אותו שליח להטביל בשבילו את הכלים.

מקורות: יעויין בספר טבילת כלים (פרק ח סעיף ד והערה ו) שהאריך להוכיח כאמור, ושכן פסק בספר עצי העולה חלק ב' (הלכות טבילת כלים אות לח). וע"ע בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' (פרק ט סעיף נב) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שמי שמטביל כלים של יהודי אחר, אפילו שלא בידיעתו, צריך לברך על הטבילה. ע"ש. ולכאורה היינו דווקא כשהמטביל יודע בוודאות שבעל הכלים מרוצה מזה וכנ"ל. אמנם דעת הגר"נ קרליץ זצ"ל בספר חוט שני טבילת כלים (עמוד נד) שבנים שחזרו בתשובה מותרים להטביל כלים של הוריהם ללא ידיעתם, וגם לברך על הטבילה. ע"ש.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס