מנהגי יום השנה ושלושים לפטירה

  • י"ב כסלו התשע"ו

שאלה

אימי עליה השלום נפטרה בערב שבת קודש 13/11/15 בשעה 16:40 בכפר סבא. רציתי לשאול אם זה נחשב שישי או שבת? מתי עושים את יום השלושים? ( היא נקברה ביום ראשון ד בכסליו ) מתי עושים הזכרה ליום השנה? מה קורה שיום ההזכרה נופל בשבת או בחנוכה? מקדימים או מאחרים? בתודה מראש

תשובה

שלום וברכה

השלושים עברו זה מכבר.

היא נפטרה 2 דקות לפני השקיעה ולכן יום פטירתה הוא בא' כסליו. השלושים כבר עברו מזמן, את השלושים מחשבים מיום הקבורה וכך גמר שנת האבילות היא רק במלאת 12 חודש לקבורה.

מאחר והיא נפטרה בראש חודש תעלו בכל שנה בערב ראש חודש.

בשנה הראשונה נהגו בני אשכנז לעשות את יום השנה ביום הקבורה ד' לחודש ולא ביום הפטירה, בני ספרד נהגו לקבוע את יום השנה כמו בכל השנים אף שהאבילות נמשכת עוד מספר ימים.