האם מותר לחתן וכלה לאחוז ידיים אחרי החופה?

  • ל' חשון התשע"ו

שאלה

בס"ד שלום, האם מותר לחתן ולכלה, מבחינה הלכתית, לרדת מהחופה כשהם נותנים יד ביד? אודה לקבלת המקור ההלכתי לאיסור/להיתר.

בתודה מראש.

תשובה

שלום רב,

יש נוהגים שאם הכלה טהורה, החתן והכלה הולכים שלובי ידיים מן החופה לחדר היחוד (ראה שו"ת פרי האדמה חלק ג' סימן י, שלחן העזר דף סז אות ג, ומה שציין בזה בספר שרשי מנהג אשכנז חלק ד' עמודים 502-515).

אולם יש שכתבו שיש לבטל המנהג, מפני שבימינו נכשלים הצופים בהרהורי עבירה הקשים מעבירה (שושנת העמקים חופה וקידושין עמוד רפז בשם הגרא"מ שך, הגרש"ז אויערבאך, הגר"ש וואזנר זצ"ל, ויבדל לחיים הגר"ח קניבסקי. וכן ראה בספר מנחה לחיים על חופה וקידושין עמוד רסד, שהביא תשובת הגר"ח קניבסקי שליט"א שכתב, שהחזון איש זצ"ל לא היה מרוצה ממנהג זה. וע"ע דרכי טהרה עמוד 314 סעיף יב, שלפי דעתו הדבר אסור מעיקר הדין). ומכל מקום אין למחות בידי הנוהגים כן (תשובת הגר"ח קניבסקי שליט"א, הובא בספר מנחה לחיים הנ"ל עמוד קצא).

וע"ע שלחן ערוך המקוצר חלק ז' (עמודים שכח-של) שאצל התימנים לא נהגו שהחתן והכלה אוחזים ידיים אחרי החופה. ושאין לנהוג כן, כי לגנאי ופריצות הם נחשבים, מאחר שרואים אותם כל הנמצאים שם. אבל סמוך לכניסתם לחדר, הואיל ואז אינו בפני רבים, יכול החתן להחזיק בידה ולהכניסה במשך ארבע אמות או מעט יותר.

בברכה,

הלל מאירס