לשון הרע@

  • י"ט חשון התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב, האם מותר לספר בשיבחה של מישהי למישהי אחרת בזמן שהיא לא מכירה אותה בכלל? או שזה גם נחשב לשון הרע? ומה קורה במצב שהיא כן מכירה אותה, וידוע לי שהיא גם חושבת בשיבחה, ולא חושבת דברים לא טובים עליה ח"ו, האם זה גם נחשב לשונה"ר? תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

הנה דברי רבינו החפץ חיים

המספר  בשבחו של חברו בפני שונאיו, גם כן בכלל אבק לשון הרע הוא, דזה גורם להם, שיספרו בגנותו:
ואם  הוא מרבה לספר בשבחו, אפלו שלא בפני שונאיו אסור, כי על ידי זה רגיל בעצמו לגנותו לבסוף לומר, חוץ ממדה רעה זו שיש לו, או שהשומעין ישיבוהו, למה אתה מרבה בשבחו והלא מדת כך וכך בידו?:
 וכל זה, אם אינו משבחו ברבים, אבל ברבים אסור  בכל גוני (בכל האפנים), כי במסבת אנשים רבים רגיל להמצא שם מימינים ומשמאילים או מקנאים, ועל ידי שיזכיר בשבחיו יבואו לספר בגנותו:
  ואם הוא משער שהשומעים לא יגנוהו, כגון, שאינם מכירים אותו, מתר לשבחו, אפלו ברבים כל שאינו משבחו יותר מדי,
ואם יחפץ לשבח אדם, אשר כבר החזק לרבים ונודע לכשר וצדיק ואשר לא נמצא בו רעה ואשמה, גם על פני שונא ומקנא יש לשבחו, כי לא יוכל לגנותו, ואם יגנהו, ידעו הכל, אשר פיו דבר שוא: