תורה ומדע

איך התרבו החיות מתיבת נח?

  • ח' חשון התשפ"ג

שאלה

שלום וברכה. כידוע נח הכניס לתיבה שבעה שבעה מכל החיות והבהמות הטהורות ושתיים מכל הטמאות וכל אלה שלא נכנסו לתיבה מתו. עכשיו: זמן חייו של זבוב הוא עד חודש, זמן חייו של פרפר הוא עד שלושה שבועות וכן משך חייו של זכר הדבורה הוא כחודשיים. בנוסף כתוב בתורה שכל יושבי התיבה כולל בני אדם נאסרו בתשמיש משום שהעולם בצער (לכן כתוב "ושרצו בארץ" לאחר המבול כי לפני כן היה אסור להם - רש"י). אז אם הזבובים למשל לא התרבו וכן הפרפרים והדבורים, איך כל החרקים הללו קיימים היום? הם היו אמורים למות בתיבה ללא צאצאים (הם ועוד רבים שחיים מעט זמן - הם רק דוגמאות). ולא, זה לא הגיוני שפעם היו להם תכונות שונות ושהתכונות שלהם השתנו כל כך מהר מאז, כי כידוע תהליכי אבולוציה אורכים זמן רב ומאז המבול עברו אולי 4000 שנים בסך הכל. אשמח להסבר. תודה.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

לשון הפסוק בבראשית פרק ח' פסוק יז:

"[צֵא, מִן-הַתֵּבָה--אַתָּה, וְאִשְׁתְּךָ וּבָנֶיךָ וּנְשֵׁי-בָנֶיךָ אִתָּךְ.]  כָּל-הַחַיָּה אֲשֶׁר-אִתְּךָ מִכָּל-בָּשָׂר, בָּעוֹף וּבַבְּהֵמָה וּבְכָל-הָרֶמֶשׂ הָרֹמֵשׂ עַל-הָאָרֶץ--הוצא (הַיְצֵא) אִתָּךְ; וְשָׁרְצוּ בָאָרֶץ, וּפָרוּ וְרָבוּ עַל-הָאָרֶץ."

ולשון רש"י - שמביא מדברי חז"ל  - שם:

"ושרצו בארץ - ולא בתיבה, מגיד שאף הבהמה והעוף נאסרו בתשמיש". הרי רק מה שנזכר בפסוק נאסר דהיינו, בני אדם, חיה ,עוף, בהמה, ורמש הרומש על הארץ.

מה שאין כן זבוב, פרפר, דבורה וכדו' נחשבים בגדר שונה של של "שרץ העוף" (עיין מכות טז:), ויש לומר שלא נאסרו.

בברכה,

רב נחום