שאל את הרב - כללי

שכר בעולם הבא

  • ז' חשון התשע"ו

שאלה

שמעתי שאומרים שיש עבירות שאם עושים אותם בזדון אז הנשמה של האדם נכנסת לגיהנום ולא יוצאת משם לעולם. אם לאותו אדם יש גם המון מצוות שעשה בחייו האם הוא מקבל שכר עליהם למרות אותם עבירות? תודה

תשובה

לכבוד השואל,

כפי מה שהבנתי, מקובל אצלינו: "אין עבירה מכבה מצוה". ואחרי שאדם נזדכך מזוהמת העבירות, אז הוא מקבל את שכר מצוותיו משלם.

אותם עבירות שאדם מקבל עליהם גיהינום "לעולם" מובא הלשון בגמרא (ראש השנה יז.) ש"גיהנם כלה והן אינן כלין"ולכאורה הכונה בזה, שיש תקופת זמן בו משמשת הגיהינום כמקום לזיכוך הנשמות, ואח"כ באיזהו שלב של התעלות כלילית במדריגת העולם (כמובא בספרי המקובלים, שיהיו עליות כאלו בסוף הימים ובפרט אחרי השנה ששת אלפים לבריאת העולם), אז הגיהינום כבר כלה. ומ"מ יש כאלו שעדיין מקבלים זיכוך על ידי שפניהם דומין לשולי קדירה, וכמבואר שם בגמרא.

אבל עדיין אין בזה סתירה לכלל הקיים בידינו, שלאחר שהנשמה מקבלת את זיכוכה בשלימות - שבמקרים נדירים נמשך אפילו אחרי שהגיהינום כלה - הם יקבלו את שכר מצוותם בשלימות.

בברכה,

רב נחום