עשיתי הפלה. איך אוכל לתקן?

  • ד' כסלו התשע"ח

שאלה

שלום רב כבוד הרב, לצערי הרב עשיתי הפלה בעבר. אני כל כך מצטערת על זה מכל הבחינות. אני נשואה עכשיו עם אותו בן זוג שהייתי איתו אז, ואנחנו מנסים להיכנס להריון כבר 8 חודשים ללא הצלחה בינתיים. אני מרגישה פספוס, אשמה, שעשיתי עוון גדול שאין לי מושג איך לתקן ואם אפשר לכפר על מעשה כזה בכלל. ויש לי גם מחשבות שאולי אני לא נכנסת להריון עכשיו בגלל שזה מעין עונש על כך. מה אני יכולה לעשות בשביל לנסות לתקן?

תשובה

שלום רב,

עיקר התיקון על ביצוע הפלה הוא על ידי חזרה בתשובה שלמה על החטא, היינו חרטה על החטא, וידוי בפה (כדלהלן), וקבלה לעתיד לא לשוב עוד לזה החטא לעולם (רמב"ם הלכות תשובה פרק ב הלכה ב).

וידוי בפה, היינו שצריך לומר "אנא השם, חטאתי, עויתי, פשעתי לפניך ועשיתי כך וכך, והרי נחמתי ובושתי במעשי, ולעולם איני חוזרת לדבר זה" (רמב"ם שם פרק א הלכה א).

ועל זה כדאי להוסיף את העניין של "תשובת המשקל", והיינו להשתדל עד כמה שאת יכולה למנוע מנשים אחרות לבצע הפלה.

לכן מומלץ ליצור קשר עם מחלקת אמ"א בהידברות ו/או עם אגודת אפרת, ששמו להם למטרה למנוע כמה שיותר הפלות בקרב בנות ישראל. ואם תוכלי לסייע להם באיזו שהיא דרך - זה יחשב לתשובת המשקל (וע"ע מה שכתבו בזה בשו"ת משנה הלכות חלק י"ז סימן ע אות ב, ובספר מעין אומר חלק י"ב פרק ג סימן עב).

וראי עוד בדבריו של הרב זמיר כהן שליט"א https://www.hidabroot.org/video/214523

בהצלחה רבה,

הלל מאירס