תפילה וברכות

הלכות ברכות-קריאת שמע

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! בסימן סא סעיף קטן ג מרן כותב במשנה ברורה: בקריאת שמע יש רמ"ה תבות וכדי להשלים רמ"ח כנגד איבריו של אדם מסיים שליח ציבור ה` אלהיכם אמת וחוזר ואומר בקול רם ה` אלהיכם אמת. הגה: ובזה כל אדם יוצא, הואיל ושומעין מפיו של ש"צ ג` תבות אלו(בית יוסף בשם אורחות חיים) ואם היחיד גם כן רוצה לאומרם עם השליח ציבור ,אין איסור בדבר(דברי עצמו). בסימן סו סעיף קטן ה,כט שלא להפסיק בין ה` לאמת אלא יאמר אני ה` אלהיכם אמת ואז יפסיק כדין באמצע הפרק. והשאלה שלי היא כזאת: מהפסוק "שמע ישראל..."עד אני ה` אלהיכם ישנם רמ"ה תבות, ומשמע מדבריו בסימן סו שאני מחוייב לאמר אמת בסוף קריאת שמע (כדין אמצע הפרק בין אלהיכם אמת).ואם אני אומר אמת ואחר מכן שומע מש"צ עוד ג תבות "אני ה` אלהיכם" הגענו לרמ"ט תבות. למה אנו אומרים בקריאת שמע אמת אחר הש"צ. שמעתי כמה תשובות בדבר ולא הסתפקתי אשמח אם אקבל תשובה מכם. תודה רבה ושבוע מבורך. שלמה.

תשובה

שלום וברכה

כתב במגן אברהם, שהאמת השני אינו מן המניין אל מתחיל את הברכה של אמת ויציב.

בברכה - בנימין שמואלי